Tržište

Inspekcija u BiH provjerava da li su "Prime" sokovi sigurni

Inspekcija u BiH provjerava da li su "Prime" sokovi sigurni
Foto: OLX.ba | Inspekcija u BiH provjerava da li su "Prime" sokovi sigurni

MOSTAR, LJUBLJANA – Dok je Slovenija zabranila prodaju kofeinske verzije energetskog pića "Prime", a Hrvatska to planira učiniti, u Agenciji za bezbjednost hrane BiH ističu da nisu obaviješteni da je na bh. tržište distribuisan ovaj proizvod.

U Agenciji kažu da su se obratili mjerodavnim inspekcijskim tijelima u BiH sa zahtjevom da poduzmu mjere iz svoje nadležnosti te dostave Agenciji povratne informacije u vezi s provjerom eventualnog prisustva proizvoda koji sadrže L-teanin na našem tržištu.

"Odredbama Zakona o hrani, neprikladnom za ljudsku konzumaciju smatra se hrana koja sadrži tvari ili sirovine koje nisu dovoljno evaluirane, provjerene i sigurne za ljudsku uporabu, odnosno, napitci sa dodatkom L-teanina smatraju se neprikladnim za ljudsku konzumaciju", istakli su u Agencije.

Inače, inspektori slovenačke Uprave za bezbjednost hrane zabranili su kofeinsku verziju energetskog napitka Prime jer sadrži sastojak L-teanin koji nije dopušten u bezalkoholnim pićima u EU.

Verzija hidratacijskog napitka ostaje na policama slovenačkih trgovina, piše 24ur.com.

Kako pišu, inspekcija je na osnovu prijave izašla na teren te otkrila da postoje dvije vrste napitka. Kontrolom sastojaka utvrđeno je da energetski napitak Prime sadrži sastojak L-teanin koji nije dopušten u bezalkoholnim pićima u EU.

O zabrani razmišlja i Hrvatska, a da li će do toga doći ubrzo će se saznati, a Vili Beroš, ministar zdravstva u Vladi Hrvatske, za "24Sata" istakao je da će Hrvatski zavod za javno zdravstvo danas objaviti upozorenje o štetnosti energetskih napitaka, dok će u 18.00 časova biti sastanak kako bi se našlo zakonsko rješenje za ograničenje konzumacije štetnih energetskih pića.

Popularno piće "Prime" zabranjeno je i na tržištu Crne Gore još krajem septembra, a kako je tada istakao direktor Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove Vladimir Đaković, tako će biti sve dok se ne uradi ispitivanje tog napitka.

Dragana Lošić, spec. nutricionizma, ranije je za "Nezavisne novine" pojasnila koliko su ova pića nezdrava te zašto djeca ne treba da ih piju.

"Voda je glavno piće za sve starosne grupe, a posebno za djecu. Zbog epidemije dječje gojaznosti i činjenice da zaslađeni napici, kao što su voćni sokovi, brzo dižu glukozu, a potom i insulin, Američko društvo za pedijatriju je njihov dnevni unos ograničilo na 150 ml. Dok je djeci potrebno ograničiti dnevni unos običnih voćnih sokova, tako im se zabranjuje i uzimanje energetskih pića u koja ubrajamo i trenutno popularno piće Prime Energy. Pored ovog pića, koje sadrži oko 200 mg kofeina, imamo i Prime Hydration bez kofeina. Oba pića sadrže mješavinu kokosove vode, elektrolita, sukraloze, kalijum acesulfama (vještačkih zaslađivača) i prirodnih aroma. Iako u ova pića nije dodat šećer, ipak sadrže vještačke zaslađivače za koje su novije studije pokazale da negativno utiču na zdravlje crijevne flore te opšte zdravlje", istakla je Lošićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije