Tržište

Pratite nas na Google news

Kako žene mijenjaju američku ekonomiju?

Kako žene mijenjaju američku ekonomiju?
Foto: N.N. | Kako žene mijenjaju američku ekonomiju?
N.N.

​NJUJORK - Zaposlene žene doprinose više od 7.000 milijardi dolara američkoj ekonomiji, a prema procjenama, do 2030. biće čak 45 odsto zaposlenih singl žena u SAD, i to dobi između 25 i 44 godine.

To će biti najveći udio neudatih zaposlenih žena u istoriji, pokazalo je istraživanje "Morgan Stanleyja" (MS) do kojeg su došli koristeći podatke biroa za statistiku rada. U 2018. neudate žene činile su 41 odsto zaposlenih žena.

"Morgan Stanley" navodi da su žene oduvijek bile glavni kupci u američkim domaćinstvima, dok su slobodne žene daleko veći potrošači nego žene koje su u braku.

Pojedini sektori mogli bi imati velike koristi od ove demografske promjene. Na dobitku će vjerovatno biti proizvođači odjeće, obuće, hrane, proizvoda i usluga za ličnu higijenu i njegu, luksuznih proizvoda i električnih vozila. Samci, posebno žene, troše više novca na ličnu njegu nego njihovi prijatelji u brakovima.

"Morgan Stanley" navodi da bi LVMH i "Ulta Beauty", vlasnici brenda Sephora, mogli imati i te kakve koristi, dok udaljavanje Amerike od tradicionalnog porodičnog modela takođe znači i više posla za brze restorane poput "Chipotle Mekican Grill" i "Starbucks".

Konačno, može se očekivati da će sve više žena kupovati više automobila u budućnosti nego što je to slučaj sada. U ovom trenutku muškarci predstavljaju veću grupu kupaca, ali vremenom će se promijeniti autokupci, što bi moglo da podstakne prodaju automobila. Najbolji izbor u tom segmentu je tesla.

Međutim, neudate zaposlene žene ne kupuju samo ruževe, automobile i opremu za jogu, navodi CNN Business.

"Domaćinstva na čijem čelu se nalaze neudate žene troše 82 odsto svog budžeta na osnovne potrebe poput stanarine, hrane, prevoza, zdravstvene zaštite i odjeće", kaže Loren Bauer, saradnica u ekonomskim studijama iz "Brookings Institutiona". S druge strane, domaćinstva sa srednjim dohotkom i drugačije strukture troše samo 78 odsto svog budžeta na osnovne potrebe, prema izveštaju iz "Hamilton Projecta" iz "Brookings Institutiona".

Procenat slobodnih zaposlenih žena vjerovatno će rasti, jer je sve više onih koje se odlučuju na visoko školovanje, kasniju udaju i stvaranje porodice.

Naime, procjenjuje se da trenutno oko 80 odsto slobodnih žena u dobi od 25 do 54 godine radi ili traži posao.

(CNN Business)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Adriatic osiguranje suvereno drži lidersku poziciju na tržištu Bosne i Hercegovine

Marketing tim / 16.01.2020 00:00

Adriatic osiguranje već drugu godinu zaredom tržišni je lider na ukupnom tržištu osiguranja BiH. Tržišni udio Adriatic osiguranja u premiji Društava sa sjedištem u FBiH iznosi 12,9%.

Bruto zaračunata premija Društva za 2019. godinu iznosi 68.450.802 KM, uz ostvareni rast od 4% u odnosu na 2018. godinu.

U portfelju Društva nalaze se sve vrste životnih i neživotnih osiguranja, a većinu portfelja čini osiguranje od automobilske odgovornosti u kojem su također tržišni lider, s udjelom od 18,9 % u premiji Društava sa sjedištem u FBiH.

Ovakvi rezultati potvrda su dobrog poslovnog smjera, u kojem su glavne odrednice  inovativan i dinamičan pristup tržištu, personalizirane ponude i izgrađen odnos povjerenja s osiguranicima, a sve to, naravno, uz kvalitetnu ponudu osigurateljnih proizvoda.

Adriatic osiguranje zahvaljuje svojim osiguranicima na vjernosti.

Najčitanije