Tržište

"Krašu" zabrana prava glasa i 15 dana da obezbijedi milione

"Krašu" zabrana prava glasa i 15 dana da obezbijedi milione
Foto: N.N. | "Krašu" zabrana prava glasa i 15 dana da obezbijedi milione

BANJALUKA, PRIJEDOR - Komisija za hartije od vrijednosti RS naložila je "Krašu" Zagreb i Mesnoj industriji "Braća Pivac" Vrgorac da u roku od 15 dana podnesu zahtjev za odobrenje objavljivanja ponude za preuzimanje Akcionarskog društva "Mira" Prijedor.

Kompaniji "Kraš", većinskom vlasniku prijedorske fabrike, takođe, zabranjeno je da odlučuje u Skupštini akcionara "Mire", jer je još prije godinu dana sama ili zajedno sa MI "Braća Pivac" imala obavezu da objavi ponudu za preuzimanje preostalih akcija u prijedorskom preduzeću, što nije uradila, čime je prekršila Zakon o preuzimanju akcionarskih društava u RS.

S obzirom na to da "Kraš" i "Braća Pivac" djeluju zajednički, ponudu za preuzimanje može da objavi jedno od ova dva lica, dok je obaveza da akcionarima kao najmanja cijena za otkup bude ponuđena knjigovodstvena vrijednost akcija utvrđena na dan posljednjeg godišnjeg finansijskog izvještaja društva, za šta će im biti potrebni milioni KM.

"'Krašu' je nastupila zabrana vršenja prava glasa u Skupštini akcionara emitenta po osnovu svih stečenih akcija emitenta računajući od 17. januara 2019, kada je MI 'Braća Pivac' posredno stekla više od 30% akcija 'Mire', pa sve dok ne sprovede postupak preuzimanja u skladu sa zakonom", navodi se u Rješenju Komisije za HOV, koje je izdato 12. februara, a juče objavljeno na Banjalučkoj berzi.

Kako je utvrdila Komisija, u "Krašu", koji posjeduje 76,09 odsto akcija "Mire", dogodile su se vlasničke promjene, s obzirom na to da je kompanija MI "Braća Pivac" povećala svoj udio u tom zagrebačkom društvu.

"Uvidom na internet stranicu Srednjeg klirinškog depozitarnog društva Hrvatske na dan 12. februara utvrđeno je da MI 'Braća Pivac' posjeduje ukupno 757.039 redovnih akcija 'Kraša', što predstavlja 50,52 odsto učešća u osnovnom kapitalu", stoji u obrazloženju Komisije.

Iz toga proizlazi da je MI "Braća Pivac" sticanjem kontrole nad "Krašom", a putem zajedničkog djelovanja s tim društvom stekla 14.057.065 akcije "Mire", odnosno 76,09 odsto od ukupnog broja akcija sa pravom glasa, pa je nastala i obaveza objavljivanja ponude za preuzimanje.

Kada neko neposredno ili posredno putem zajedničkog djelovanja stekne akcije u kojima zajedno s akcijama koje već ima prelazi procenat od 30% od ukupnog broja glasova, izuzimajući akcije koje su u posjedu emitenata, dužan je da objavi ponudu za preuzimanje.

Kako nezvanično saznajemo, menadžment "Mire" je ovim doveden u težak položaj, jer za kratko vrijeme treba da obezbijedi velika sredstva. "Kraš" i "Braća Pivac" sada kad imaju obavezu za preuzimanje, moraju da pripreme novac za 23,91% akcija i da ga deponuju te ukoliko im se neko javi, da ga isplate po knjigovodstvenoj cijeni, koja je veća od tržišne cijene. U slučaju da im se jave svi akcionari, ova kompanija bi morala, prema nezvaničnim procjenama, isplatiti iznos od oko 5,4 miliona KM. Međutim, ako im se ne javi niko od krupnijih akcionara, ovaj korak bi kompanija iz Hrvatske mogla lako prevazići.

U 23,91 odsto akcija najviše ih ima Društvo za upravljanje Penzijskim rezervnim fondom RS (PREF) i to 9,99 odsto, slijedi Fond za restituciju RS sa 5,05 odsto, a ostalo su mali akcionari i fondovi.

U Društvu za upravljanje Penzijskim rezervnim fondom RS (PREF) precizirali su da u "Miri" posjeduju 1.847.363 akcije.

"Povodom objavljivanja utvrđene obaveze objavljivanja ponude za preuzimanje akcija društva 'Mira' a.d. Prijedor najavljujemo da ćemo razmotriti sve mogućnosti i pravce djelovanja. Donijećemo odluku u najboljem interesu PREF-a i korisnika PREF-a. Nakon objavljivanja ponude možemo se opredijeliti u skladu sa zakonom i investicionom politikom PREF-a", rekli su ovim povodom za "Nezavisne" u PREF-u.

U Komisiji za hartije od vrijednosti RS za "Nezavisne" su istakli da od svih učesnika na tržištu hartija od vrijednosti očekuju da poštuju propise kojim je funkcionisanje tržišta uređeno.

U Akcionarskom društvu "Mira" Prijedor danas nismo uspjeli dobiti komentar povodom ovog rješenja Komisije za hartije od vrijednosti RS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije