Tržište

Malim i srednjim firmama 71 odsto izvoznog kolača u Srpskoj

Malim i srednjim firmama 71 odsto izvoznog kolača u Srpskoj
Foto: N.N. | Malim i srednjim firmama 71 odsto izvoznog kolača u Srpskoj

BANJALUKA - Zvanični podaci institucija Republike Srpske pokazuju da mala i srednja preduzeća ostvaruju čak 71 odsto izvoza Srpske.

U Srpskoj je u 2018. godini poslovalo 39.970 malih i srednjih preduzeća, a što je čak 99,8 odsto od ukupnog broja privrednih subjekata.

"Mala i srednja preduzeća ostvaruju učešće od 72,6 odsto u ukupnom prihodu, 70,6 zaposlenosti i 71 odsto u izvozu Republike Srpske, a to pokazuje značaj ove oblasti", navedeno je u Programu ekonomskih reformi RS za period 2020-2022. godine.

U ovom dokumentu navedeno je da je u Republici Srpskoj u prethodnom periodu uspostavljen okvir za podršku oblasti malih i srednjih preduzeća, te je sproveden niz aktivnosti i programa s ciljem podrške ovom sektoru. Ipak, poslovna zajednica smatra da je za bolji ambijent potrebno raditi još.

"Jako je važno jačanje konkurentnosti privrede, bilo da je riječ o malim i srednjim, ili velikim preduzećima. To je i predviđeno Programom ekonomskih reformi. Osim toga, bitno je naglasiti da sva preduzeća muče poreska opterećenja, pa je potrebno smanjiti poreze i doprinose na nivo iz 2008. godine", rekao je za "Nezavisne" Vladimir Blagojević, portparol Privredne komore RS.

To je, kako je naveo Blagojević, način da se dodatno stvori prostor i za povećanje plata.

"Odlazak najboljih radnika djelimično je uzrokovan i platama. Istovremeno, odlazak radnika u ozbiljnoj mjeri narušava konkurentost naše privrede, jer bez njih ne možete ispoštovati sve ono što od vas traže strani partneri", naveo je Blagojević za "Nezavisne".

Danko Ružičić, predsjednik Sindikata tekstila, kože i obuće RS, potvrđuje da je u ovoj branši šarolika situacija kada je u pitanju veličina preduzeća. Izvozno su, dodaje on, orijentisana uglavnom ona preduzeća koja zapošljavaju veći broj radnika.

"U našoj branši ima između 12.000 i 12.500 zaposlenih, s tim što obućarstvo dominira sigurno sa 80 procenata kada je riječ o broju radnika. Naravno, ima i onih koja zapošljavaju do 50 radnika, ali takve fabrike uglavnom nemaju sindikat", rekao je Ružičić za "Nezavisne".

Generalno, kako je dodao Ružičić, u ovoj branši najčešće izvoze veća preduzeća, a koja se bave uglavnom lon poslovima.

"Do značajnog povećanja plata i statusa tih preduzeća neće doći dok ona ne počnu da rade vlastite brendove i dok samostalno ne počnu da nastupaju na tržištu", rekao je  Ružičić.

U Programu ekonomskih reformi RS navedeno je da, kada je u pitanju preduzetnička infrastruktura, ona postoji u obliku poslovnih zona, inkubatora i klastera, ali je preduzetništvo potrebno ojačati i unapređivati, te uspostaviti nove oblike podrške kao što su slobodne zone i tehnološki parkovi.

Inače, po definiciji, mala preduzeća zapošljavaju do 49, srednja od 50 do 249, a velika 250 i više radnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije