Tržište

"Metal" na berzi prikuplja 4,7 miliona

"Metal" na berzi prikuplja 4,7 miliona
Foto: Metal Gradiška | "Metal" na berzi prikuplja 4,7 miliona

GRADIŠKA - Kompanija "Metal" a.d. Gradiška objavila je javni poziv za upis i uplatu treće emisije redovnih (običnih) akcija tog emitenta javnom ponudom.

Poziv je upućen svim zainteresovanim domaćim i stranim investitorima, pravnim i fizičkim licima.

Trećom emisijom emituje se 4.700.000 redovnih (običnih) akcija, pojedinačne nominalne vrijednosti 1,00 KM, ukupne nominalne vrijednosti emisije 4.700.000 KM.

Upis i uplata akcija počinje 22. juna i trajaće 22 dana.

Postojeći akcionari - vlasnici redovnih (običnih) akcija, koji su registrovani u Centralnom registru hartija od vrijednosti na dan presjeka, odnosno na dan 11. maj 2023. godine, imaju pravo preče kupovine akcija iz treće emisije akcija, srazmjerno njihovom procentualnom učešću u akcijama sa pravom glasa.

Rok za korištenje prava preče kupovine je 15 dana od dana početka upisa i uplate, odnosno zaključno sa 6. julom 2023. godine.

Nakon isteka roka za korištenje prava preče kupovine akcija od 15 dana, preostali iznos emisije biće predmet javne ponude na Banjalučkoj berzi hartija od vrijednosti a.d. Banjaluka. Početak upisa i uplata akcija javnom ponudom na berzi je 7. jula 2023. godine i traje sedam dana, zaključno sa 13. julom. Upis i uplata preostalih akcija vršiće se kod ovlaštenih berzanskih posrednika na tržištu hartija od vrijednosti.

Prodajna cijena akcija iz treće emisije akcija za akcionare koji koriste pravo preče kupovine se utvrđuje u iznosu od 1,00 KM po jednoj akciji. Cijena za preostale akcije, nakon isteka roka za korišćenje prava preče kupovine, formiraće se na berzi, po principu višestrukih cijena (kontinuirana javna ponuda), s tim da će prodajni nalog biti unesen po cijeni od 1,00 KM. Standard povećanja cijene je 0,01 KM.

Treća emisija akcija smatraće se uspješnom ako u roku od 22 dana, predviđenom za upis i uplatu akcija, bude upisano i uplaćeno 60% od ukupnog broja ponuđenih akcija.

Emitent zadržava pravo da završi postupak upisa i uplate akcija prije isteka roka predviđenog za upis i uplatu pod uslovom da se, prilikom korišćenja prava preče kupovine, realizuje minimalno 60% ponuđenih akcija. Emitent zadržava pravo na odustajanje od ponude akcija i prije isteka utvrđenog roka za njihov upis i uplatu.

Sredstva prikupljena emisijom akcija koristiće se za dalje razvijanje poslovanja, te poboljšanje solventnosti emitenta.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije