SP Qatar 2022.

Tržište

Nakon intervencije regulatora: Čorokalo će objaviti ponudu za preuzimanje Japre

Nakon intervencije regulatora: Čorokalo će objaviti ponudu za preuzimanje Japre
Foto: Nezavisne/Arhiva | Nakon intervencije regulatora: Čorokalo će objaviti ponudu za preuzimanje Japre
Nezavisne novine

Dragan Čorokalo i njegova kompanija Prijedorputevi objaviće ponudu za preuzimanje kompanije Japra a.d. Novi Grad, nakon nedavnog sticanja akcija ove kompanije i naloga regulatora tržišta.

Kompanija Prijedorputevi je 15. septembra kupila 458.521 akciju Japre, te je vlasnički udio povećala na 2.531.008 akcija, ili oko 30,5 posto. Prijedorputevi su platili akcije po cijeni od 0,309 KM po akciji, a ukupna vrijednost posla bila je 141.682,99 KM, navodi Indikator.

Prema zakonu, ako neko lice neposredno ili putem zajedničkog djelovanja stekne akcije nekog emitenta, kojima zajedno s akcijama koje već ima prelazi procenat od 30 odsto od ukupnog broja, nastaje obaveza preuzimanja, Komisija za hartije od vrijednosti RS s tim u vezi je nakon provedenog nadzora uvrdila da je za akcionare Prijedorputeva i Dragana Čorokola nastupila zabrana vršenja prava glasa na Skupštini akcionara Japre sve dok se ne provode postupak preuzimanja.

Komisija u svom rješenju navodi da sa kompanijom Prijedorputevi zajednički djeluju Dragan Čorokolo koji je vlasnik 2.475.244 akcije ili 29,82 odsto Japre.

Nakon rješenja regulatora tržišta iz Prijedorputeva su su se oglasili da će u zakonskom roku objaviti ponudu za preuzimanje kompanije Japra. Prijedorputevi će za svaku akciju Japre platiti cijenu od 0,309 KM po akciji.

Japra se bavi vađenjem ukrasnog kamena i kamena za građevinarstvo, krečnjaka, gipsa, krede i škriljaca, a u 2021. godini imala je prihod od prodaje od 2,5 miliona KM.

Dragan Čorokalo vlasnik je Prijedorputeva i Fortis grupe, u kojoj posluje nekoliko kompanija, a osim toga ima najveći udio i u Krajina Osiguranju Banja Luka (33,8 odsto)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije