Tržište

Nije ostvaren plan proizvodnje, nedostaju sjekači

Nije ostvaren plan proizvodnje, nedostaju sjekači
Foto: N.N. | Nije ostvaren plan proizvodnje, nedostaju sjekači

SREBRENICA - Šumsko gazdinstvo (ŠG) "Drina", koje gazduje šumama na području opština Srebrenica i Bratunac, u prošloj godini premašilo je plan uzgoja šuma, ali nije ostvaren plan proizvodnje, odnosno eksploatacije, koji je ostvaren u iznosu od 88 odsto.

Tehnički direktor ŠG "Drina" Dragana Ilić rekla je Srni da je nedostatak izvođača radova, odnosno sjekača, jedini razlog zbog čega plan eksploatacije nije ostvaren u planiranom obimu.

"Taj problem prati nas i u ovoj godini i prisutan je u većem dijelu Republike Srpske. To će u narednom periodu sve više uticati na realizaciju planova jer se ne mogu obezbijediti kvalitetni i pouzdani izvođači radova na sječi i izvlačenju drveta iz šumskih odjela do lagera i tvrdih puteva na kojima se vrši otprema drvnih sortimenata", istakla je Ilićeva.

Ona je precizirala da je bila planirana sječa i plasman 56.064 metara kubnih drvne mase, a da je u 2019. godini obavljena sječa i izvlačenje 49.124 metara kubnih, što je za 6.940 metara kubnih manje od plana.

Ilićeva je navela da je, uprkos podbačaju u ostvarenju plana proizvodnje, ostvaren dobar finansijski rezultat.

"Plan prihoda za prošlu godinu iznosio je 4.256.239 KM, a ostvaren je prihod od 4.155.749 KM. To je dobar finansijski rezultat s obzirom na podbačaj u realizaciji plana proizvodnje i postignut je zahvaljujući stručnoj klasifikaciji drvnih sortimenata i njihovom kvalitetu, što je omogućilo bolju cijenu", pojasnila je Ilićeva.

Ilićeva je izrazila zahvalnost Šumskom gazdinstvu "Romanija" sa Sokoca koje je prošle godine ustupilo dio svoje mehanizacije za izvoz 3.500 metara kubnih drvnih sortimenata, čime su učinili veliku pomoć "Drini" koja ne može da obezbijedi kvalitetne i pouzdane izvođače za sječu i izvlačenje drvne mase.

Za razliku od plana proizvodnje koji nije u cjelosti realizovan, Ilićeva je istakla da je posebna briga posvećena realizaciji plana uzgoja i zaštite šuma i da su ti planovi premašeni.

"Plan proste reprodukcije šuma u svim segmentima je ostvaren u procentu većem od sto odsto. Bilo je planirano pošumljavanje 3,2 hektara površina, a pošumili smo 3,6 hektara i to 80 odsto angažovanjem zaposlenih u gazdinstvu", navela je Ilićeva.

Ona je istakla da je plan proširene reprodukcije šuma u prošloj godini premašen u svim segmntima i da je pošumljeno 9,6 hekatara površine, a planom je bilo predviđeno pošumljavanje 5,3 hekatara.

Plan proširene reprodukcije šuma u svim fazama, a to su popuna kultura, čišćenje od korova i nepoželjnih vrsta, priprema zemljišta za pošumljavanje, "Drina" je realizovala sa 181 odsto.

U ovom gazdinstvu zaposlen je 101 radnik od kojih je 96 na neodređeno vrijeme.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije