Tržište

Novi udar na džepove građana, cijena brašna opet ide gore

Novi udar na džepove građana, cijena brašna opet ide gore
Foto: Velibor Tripić | Novi udar na džepove građana, cijena brašna opet ide gore

BANJALUKA, TUZLA - Cijene brašna u Bosni i Hercegovini do kraja godine biće veće za deset odsto, što će prema riječima pekara podići i cijene pekarskih proizvoda.

Naime, mlinari iz Srpske i Federacije složni su u tome da je potrebno podići cijene brašna s obzirom na trenutnu situaciju.

Zoran Kos, predsjednik Udruženja mlinara Republike Srpske, rekao je za "Nezavisne novine" da je poskupljenje očekivano i da za to postoji nekoliko razloga.

"Za poskupljenje postoji nekoliko razloga, a prvi od njih je problem s izvozom žitarica iz Ukrajine, što se odnosi na cijeli svijet i utiče na sve", rekao je Kos.

Prema njegovim riječima, drugi veoma bitan razlog je poskupljenje energenata, kojima cijena skače iz dana u dan.

"Kao treći veoma bitan razlog ja bih naveo i slab rod, ali i kvalitet kukuruza kod nas u regiji. Ovakva situacija će automatski dio kukuruza prebaciti na stočnu hranu", rekao je Kos, objašnjavajući da će time potražnja za pšenicom biti još veća.

Kako dodaje, sve su ovo razlozi za poskupljenje pšenice, koji će podići i cijenu brašna.

Kos navodi da trenutna situacija na berzi sa cijenom pšenice nije realna.

"Mislim da na berzu veliki uticaj ima politička situacija. Prema podacima berze, najskuplja pšenica je trenutno u Novom Sadu, a svi znamo da to nije istina i da je pšenica u Novom Sadu jeftinija za 60 evra nego u Mađarskoj", rekao je Kos, dodajući da je trenutna cijena pšenice po toni između 380 i 420 evra.

Suad Selimović, sekretar Udruženja za poljoprivredu i prehrambenu industriju Kantonalne privredne komore u Tuzli, rekao je za "Nezavisne novine" da pšenica koju mi planiramo jesti u budućnosti ne zavisi od granica BiH.

"S obzirom na to da pšenica koju mi planiramo jesti u budućnosti ne zavisi od naših granica, odnosno ona se ne nalazi u BiH, nego u Mađarskoj i Srbiji, uvijek postoji mogućnost rasta cijena", rekao je Selimović.

Kako je dodao, s obzirom na to da u BiH nema robnih rezervi, evidentno je da će cijene biti u porastu.

"Nemamo robne rezerve i ne možemo da utičemo na cijene koje će nama biti plasirane od drugih, odnosno na smirivanje tržišta hljeba", rekao je Selimović.

Saša Trivić, vlasnik lanca pekara "Manja" iz Banjaluke, najavio je moguće poskupljenje pekarskih proizvoda.

"Prema našim informacijama trebalo bi doći do poskupljenja od pet odsto, osim ako trenutna situacija s Ukrajinom dodatno ne podigne cijenu", rekao je Trivić.

Prema njegovim riječima, dosadašnja poskupljenja pekarskih proizvoda nisu pokrila povećanje troškova cijena sirovina tako da je realno očekivati da dođe do minimalnog poskupljenja pekarskih proizvoda.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije