Tržište

O mogućnostima uključivanja IRBRS u realizaciju projekata GCF-a

O mogućnostima uključivanja IRBRS u realizaciju projekata GCF-a
Foto: N.N. | O mogućnostima uključivanja IRBRS u realizaciju projekata GCF-a

U prostorijama Investiciono-razvojne banke Republike Srpske održan je sastanak uprave IRBRS i predstavnika Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Teme sastanka su bile saradnja sa Zelenim klimatskim fondom GCF, akreditacija IRBRS za implementaciju projekta GCF i definisanje projektnih oblasti. 

Ovom sastanku je prethodio sastanak ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara BiH Staše Košarca i v.d direktora IRBRS Dražena Vrhovca gdje su se usaglasili da je Investiciono-razvojna banka kredibilna i postojana institucija koja treba i može da bude jedna od implementacionih jedinica za međunarodne projekte.

„Naša primarna zadaća je da jačamo i unapređujemo kapacitete domaćih institucija i zato smatram da je IRBRS treba i može biti jedna od implemetacionih jedinica za međunarodne projekte“, rekao je ove prilike Košarac.

Kako je i planirano danas su započete aktivnosti povodom realizacije ovog cilja. Pokrenut je proces aplikacije kako bi IRBRS uz saradnju sa Ministarstvom spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH i sa nadležnim institucijama, postala jedan od implementacionih jedinica za Zeleni klimatski fond, pored UNDP, GAO i drugih međunarodnih organizacija.

Izuzetno konstruktivan razgovor vodili su v.d direktora IRBRS dr Dražen Vrhovac, izvršni direktor za pravne poslove i međunarodnu saradnju Ivan Vidović, izvršni direktor za upravljanje portfeljom Zlatko Popović, i predstavnicima Ministarstva za spoljno trgovinsku i ekonomsku saradnju Bih ispred kojeg su bili šef kabineta ministra Novak Vukajlović, savjetnik ministra Tijana Jugović i Goran Janjić GCF ekspert.

Na sastanku je konstatovano da Investiciono-razvojna banka Republike Srpske ima sve neophodne preduslove koji bi joj omogućili direktnu saradnju sa najvećim klimatskim fondom na svijetu, što znači da bi IRBRS bila implemetaciona jedinica za cijelu Srpsku.

U pitanju su sredstva za podršku projektima iz oblasti zelene energije (dekarbonizacija, solarne elektrane,...), a koje bi u svojoj realizaciji prema privrednim društvimau Republici Srpskoj, a putem IRBRS, podrazumijevala i 20% grant sredstava po projektu, što predstavlja u ovom trenutku najpovoljnija sredstva na tržištu.

U planu je da se održi još jedan radni sastanak na ovu temu, kako bi se ubrzala realizacije zadatih ciljeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije