Tržište

Pratite nas na Google news

Obveznice Srpske na Bečkoj berzi

Obveznice Srpske na Bečkoj berzi
Foto: N.N. | Obveznice Srpske na Bečkoj berzi
Uroš Vukić

BANJALUKA - Prva emisija obveznica Republike Srpske od 200 miliona evra emitovana je danas na Bečkoj berzi, a sutra kasno poslije podne trebalo bi biti poznato da li je i uspjela.

Zoran Tegeltija, ministar finansija RS, neposredno prije nego što su petogodišnje obveznice ponuđene rekao je da će prihvatanje zaduženja zavisiti od visine kamatne stope, koju će međunarodni investitori ponuditi. Takođe, rekao je da je gornja granica kamata od šest odsto te da, ukoliko obveznice budu uspješno emitovane, uplata se očekuje 28. juna.

"Naša prednost je da RS ne može imati valutni rizik jer je konvertibilna marka vezana za evro, pa smo taj rizik, koji je i najčešći, izbjegli", rekao je Tegeltija. 

Inače, ovo je prvi put da Republika Srpska izlazi sama na međunarodno finansijsko tržište s obzirom na to da je BiH jedina u regionu koja nije ponudila svoje obveznice na tom tržištu. Međunarodna zaduženja do sada su išla isključivo preko BiH i novac je stizao od EBRD-a, EIB-a, Svjetske banke, MMF-a i još nekih međunarodnih finansijskih institucija.

U Vladi Republike Srpske, pripremajući emisiju obveznica, rekli su da je izlazak RS na međunarodno finansijsko tržište veliki uspjeh, kako finansijski, tako i politički, a nedavno je i Jelka Miličević, ministar finansija Federacije BiH, rekla da i FBiH zanima zaduženje na stranim berzama.

Prema prvim procjenama ekonomista i stručnjaka, kamatna stopa na emitovane obveznice mogla bi biti oko pet odsto s obzirom na iskustva nekih zemalja sa sličnim kreditnim rejtingom.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Prilika za mlade političare i političarke iz BiH

Marketing tim / 23.01.2020 00:00

U oktobru 2020. godine održaće se lokalni izbori u BiH, a na listama će biti i mlade osobe do 30 godina starosti, sa ili bez prethodnog političkog iskustva. Mlade vidimo kao ključni resurs za kreiranje novih ideja i stvaranje ugodnijeg ambijenta življenja.

Međutim da bi mladi mogli odgovoriti ovom zadatku i ispuniti očekivanja neophodno je da znaju kako funkcionira politički sistem u BiH, kako da zagovaraju nove ideje i stvaraju promjene i na posljetku da su uvezani s drugim mladima sličnih razmišljanja.

Institut za razvoj mladih KULT razvio je poseban program za omladinske političke lidere i liderice pod nazivom UMiDp, a upravo je otvoren poziv za treću generaciju mladih političara/ki ove obuke.

Obuka se sastoji od tri petodnevna modula, koji će se održati u februaru, aprilu i maju. Institut pokriva troškove prijevoza, smještaja i hrane za odabrane polaznike/ce.

U toku 2018. i 2019. g. ovu obuku pohađale su dvije generacije, 43 polaznika/ice iz 28 lokalnih zajednica iz 13 različitih stranaka, registriranih u BiH. Njihova iskustva pogledajte u videu:

Rok za dostavljanje prijava za treću generaciju je do nedjelje, 26. 1. 2020. godine do 23.59 sati, a prijave se dostavljaju isključivo putem online linka: http://mladi.org/myURL/umidp3.

Najčitanije