Tržište

Od danas nema rominga na zapadnom Balkanu

Od danas nema rominga na zapadnom Balkanu
Foto: Ilustracija | Od danas nema rominga na zapadnom Balkanu

BANJALUKA - Roming između Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Albanije je ukinut, što znači da će cijene po kojima se razgovaralo, slalo SMS-ove te koristili podaci na mobilnim mrežama u nacionalnom saobraćuju biti identične na teritorijama svih ovih zemalja.

"Naši ljudi su orijentisani prema Srbiji i Crnoj Gori, naročito ovih dana kada odlaze na godišnje odmore i ovo je za njih veliko olakšanje. Ovo otvara mogućnost većeg privlačenja turista i kod nas, veće razmjene robe i putnika, bolju povezanost tržišta i unapređenje saradnje", rekao je Nedeljko Ćorić, ministar saobraćaja i veza Republike Srpske.

On ističe da ukidanje rominga znači da korisnici mobilne telefonije od danas neće plaćati dodatne naknade za pozive, SMS-ove i korištenje mobilnog interneta tokom boravka u nekoj od zemalja zapadnog Balkana, odnosno da će te usluge svojih telekom operatera po istim cijenama moći da koriste u bilo kojoj od zemalja zapadnog Balkana.

Inače, ukidanje rominga među zemljama zapadnog Balkana počelo je još 2019. godine, kada su cijene značajno smanjene i do čak 80 odsto, a sa potpunim ukidanjem region je korak bliže smanjenju cijena rominga i sa zemljama Evropske unije.

"Sprovođenje ovog regionalnog sporazuma bilo je preduslov za smanjenje troškova rominga sa državama članicama EU u okviru konkretnih i vremenski ograničenih mjera. Savjet za regionalnu saradnju je već pripremio teren i potpuno je spreman da počne raditi na tome s EU", rekla je uoči ukidanja rominga Majlinda Bregu, generalni sekretar Savjeta za regionalnu saradnju.

Povodom ukidanja rominga oglasili su se i iz kompanije "M:tel", ističući da korisnici usluga ove kompanije, ali i drugih operatera iz BiH i u drugim mrežama regiona mogu telefonirati po istom principu kao kad se nalaze kod kuće.

"Konkretno bonusi za razgovore, koje korisnici kompanije 'M:tel' u okviru svojih paketa imaju prema drugim mrežama u BiH, važe i za razgovore kada se nađu na teritoriji regiona zapadnog Balkana. Dakle, ukoliko pozivaju brojeve sa pozivnim brojem +387, +382, +383, +381, +389 ili +355 dolazni pozivi će biti besplatni, odnosno neće se tarifirati", saopštili su iz kompanije "M:tel".

Ipak, gotovo svi operateri iz regiona pozivaju svoje korisnike da se prije nego što pođu na put bolje upoznaju sa svojim paketom, odnosno sa sadržajem paketa i tarifom, kako bi se izbjegla iznenađenja.

Zoran Zaev, premijer Sjeverne Makedonije, ocijenio je da je ukidanje rominga na zapadnom Balkanu zajednički uspjeh udruženih inicijativa za bolje uslove građanima i ubrzanje ekonomskog napretka regiona.

"Ostvarili smo ideju koju smo dogovorili 2019. godine da olakšamo povezivanje naših građana, biznismena, akademske zajednice i mladih i da ubrzamo napredak u povezivanju regiona", rekao je Zaev.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije