Tržište

PDV prijavu sa nulom predala 9.343 obveznika

PDV prijavu sa nulom predala 9.343 obveznika
Foto: N.N. | PDV prijavu sa nulom predala 9.343 obveznika

BANJALUKA - Poreski obveznici u aprilu ove godine prijavili su obavezu uplate 152.969.370 KM po osnovu PDV-a, što je za 37.063.844 KM ili 19,5 odsto manje u odnosu na april prošle godine.

S obzirom na to da se radi o podacima koji se odnose na unutrašnju potrošnju, sudeći prema podacima o prijavljenom PDV-u u aprilu ove u odnosu na april prošle godine građani BiH potrošili su 218 miliona KM manje.

"Sasvim je logično da je došlo do smanjenja prijavljene obaveze za uplatu PDV-a po PDV prijavama, jer se radi o PDV-u u unutrašnjem prometu. Zbog smanjenja ukupne potrošnje došlo je i do smanjenja prijavljene obaveze za uplatu, jer mnogi obveznici uopšte nisu radili u aprilu ove godine", rekao je Ratko Kovačević, načelnik Odjeljenja za komunikacije UIO, dodajući da se pad prihoda od 37 miliona KM odnosi na unutrašnju potrošnju. 

Iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH naveli su i to da su u prošlom mjesecu 9.343 obveznika predala PDV prijavu sa nulom, što znači da u tom mjesecu nisu imali ostvaren promet. U Bosni i Hercegovini u aprilu PDV prijavu podnijelo je ukupno 46.115 poreskih obveznika.

Kao što se i očekivalo, prihodi od PDV-a u aprilu daleko su manji nego što su bili u martu, kada su u trećem mjesecu ove u odnosu na prošlu godinu poreski obveznici prijavili za uplatu 12,5 miliona KM manje.

Ekonomisti objašnjavaju da je pad prihoda u aprilu daleko veći iz razloga što ugostiteljstvo i još pojedine djelatnosti uopšte nisu radili te da je drastično pala potrošnja nafte jer je djelimično bilo ograničeno kretanje stanovništva. Takođe ističu da bi i u martu bio daleko veći pad prihoda da nije bilo panike među stanovništvom, koje je počelo da stvara određene zalihe, prije svega osnovnih životnih namirnica, jer se tada počelo sa uvođenjem restriktivnih mjera, za koje niko nije znao koliko bi mogle trajati.

"April je sasvim očekivan. Pala je potrošnja, a samim tim i prihodi po osnovu indirektnih poreza, ali i drugi prihodi koji se vežu za akcizna dobra. Vjerovatno će i maj imati slične projekcije, ali vidjećemo u kojoj mjeri. Došlo je otvaranja određenih djelatnosti i uopšte nije upitno da će doći do pada prihoda, samo je pitanje u kojoj mjeri", rekao je Admir Čavalić, ekonomista.

Ono što bi moglo predstavljati problem u maju kada su u pitanju prihodi od PDV-a jeste depresija koja je prisutna u BiH, ali i zemljama regiona i Evrope, što znači da potrošači manje troše, odnosno kupuju samo osnovne namirnice neophodne za život, dok kupovinu ostalih proizvoda ostavljaju za "bolja vremena".

"Ako uzmemo u obzir kako se raspoređuju prihodi od PDV-a u BiH, svaki nivo vlasti će osjetiti pad tih prihoda", naglasio je Čavalić.

Kada je riječ o ukupnim prihodima od PDV-a, odnosno i prihodima koji se plaćaju prilikom uvoza, u prva četiri mjeseca 2020. godine oni su iznosili dvije milijarde i 393 miliona KM i manji su za 97 miliona KM ili 3,89 odsto u odnosu na isti period 2019. godine, kada su iznosili dvije milijarde i 490 miliona KM.

"Zbog smanjene ekonomske aktivnosti uzrokovane virusom zabilježen je pad prihoda od 23 odsto u aprilu 2020. godine u odnosu na april 2019. godine. U aprilu 2020. godine je prikupljeno 511 miliona KM indirektnih poreza, što je za 156 miliona KM manje u odnosu na april 2019. godine", rekli su nedavno u UIO.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije