Tržište

Petorka mjerka "Mušku vodu"

Petorka mjerka "Mušku vodu"
Foto: N.N. | Petorka mjerka "Mušku vodu"

KLADANJ - Za prodaju kompleksa "Muška voda", u vrijednosti 1.719.603 KM, zainteresovano je petoro kupaca nakon što je juče objavljen deveti javni poziv za prodaju ovog kompleksa na planini Konjuh, udaljenog desetak kilometara od Kladnja.

Javnim pozivom obuhvaćene su nekretnine i oprema "Muške vode" Kladanj, kojoj pripada hotel "Muška voda", bungalovi, kantina i lovačka kuća, trafo-stanica, rezervoar za vodu, te građevinsko i poljoprivredno zemljište.

"Kompleks se prostire na površini od 76.678 kvadratnih metara, a u okviru njega nalazi se ski-staza, fudbalsko igralište, igralište za odbojku, rukomet i košarku. Početna cijena sa PDV-om iznosi 1.719.603 KM", navedeno je u pozivu, dok je procijenjena vrijednost kompleksa u prvom pozivu iznosila 3,8 miliona KM.

Na prodaju je i kancelarijski prostor u vrijednosti 53.298 KM.

Asima Pračić, stečajni upravnik ovog kompleksa, rekla je da su stigla ukupno tri pisma namjere, te da su u kontaktu s još dvoje zainteresovanih kupaca koji će se tek odlučiti o prijavi.

"Pismo namjere je za nas samo vodilja u ovom procesu. O potencijalnim investitiorima ne možemo govoriti, svi kupci su tajna za sebe i oni žele ostati anonimni", kaže Pračićeva.

Ona ističe da je dosad propalo osam javnih poziva zbog visoke cijene, te da je trenutna cijena kompleksa "Muška voda" i 50 odsto jeftinija nego što je na početku bila procijenjena, dok je cijena poslovnih prostora, odnosno kancelarija, jeftinija za 65 odsto.

"Kompleks se prostire na površini od 76 dunuma zemlje i većina je građevinsko zemljište, što bi investitoru omogućilo da se dalje gradi i širi. Kompleks ima igrališta, te se na njemu može napraviti sve - od sportskog, medicinskog, rehabilitaciong centra, i u zavisnosti od toga mogao bi zapošljavati i veliki broj radnika", ističe Pračićeva.

Mirsad Gluhić, ministar trgovine, turizma i saobraćaja Tuzlanskog kantona, rekao je prethodno da su za kompleks zainteresovana četiri investitora iz Tuzle, Vogošće, Bugojna i jedan iz arapskih zemalja.

"Investitor iz Tuzle, preduzeće 'Piemonte', u pismu namjere navelo je ponudu od 1,4 miliona KM za kompleks i 40.000 KM za kancelarijski prostor u Kladnju. Planira odmah investirati u revitalizaciju kompleksa i upošljavanje 30 radnika. Ponude ostalih potencijalnih investitora ne sadrže ove informacije", rekao je Gluhić, a informaciju da je jedan od potencijalnih investitora i preduzeće "Piemonte" potvrdila nam je i Pračićeva.

Inače, za kupovinu ovog kompleksa ranije je bio zainteresovan i poznati fudbaler Edin Džeko, što, prema informacijama do kojih su došle "Nezavisne", sada nije slučaj, osim ako to nije uradio preko svojih partnera.

Prodaja nekretnina biće obavljena 22. marta metodom usmenog javnog nadmetanja, a za učešće obavezne su uplate osiguranja od 10.000 KM za kompleks "Muška voda", te 5.330 KM za kancelarijski prostor.

"Kupac je onaj ko najviše ponudi, te ako pobjednik nadmetanja odustane od kupovine, gubi depozit", navedeno je u javnom pozivu.

Posebna prodaja za izvorište

Javni poziv za prodaju kompleksa ne odnosi se i na prodaju izvorišta Muška voda na kojem bi trebalo da se pravi punionica, kaže Besim Hamidović, stečajni upravnik "Muške vode" Kladanj, po pitanju izvorišta i punionice, jer je Vlada Tuzlanskog kantona ranije razdvojila komplekse hotela od izvorišta.

"Javni poziv za prodaju izvorišta s punionicom biće objavljen uskoro. Sa češko-poljskim investitorima vode se intenzivni razgovori da prave punioncu s punioničarima vode iz BiH. Koncesija na 30 godina prodaje se za ovo izvorište i sabirni centar, a izvorišta su kapaciteta 17 miliona litara na godišnjem nivou", kaže Hamidović i dodaje da je cijena ispod koje se ne bi moglo ići 500.000 KM, s tim da bi investitori morali da ulože tri miliona KM kako bi sve uveli u funkciju.

 

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije