Tržište

Planine i bez snijega mame goste

Planine i bez snijega mame goste
Foto: N.N. | Planine i bez snijega mame goste

BANJALUKA - U ski-centrima širom BiH zadovoljni su posjećenošću i u danima nove godine, iako im, kažu, visoke temperatura tope i pravi i vještački snijeg, pa se nadaju novim padavinama kako bi skijaši mogli potpuno uživati.

"Prezadovoljni smo. Za samo 10 dana u novoj godini na Jahorini je skijalo gotovo 25.000 skijaša i bordera, a sigurni smo da je isto toliko, ako ne i više, bilo posjetilaca koji su šetali i uživali u odličnoj gastro i velnes ponudi jahorinskih hotela, vikend kuća i ugostiteljskih objekata", navodi Sanja Ćeremidžić iz Olimpijskog centra "Jahorina".

Kaže da Jahorinu najviše posjećuju domaći gosti i gosti iz regiona, ali da ih u posljednje vrijeme posjećuje sve veći broj stranaca, poput Mađara, Čeha, Poljaka, Slovaka, kao i sve veći broj posjetilaca iz ostalih zemalja iz Evrope, koji se oduševe ovom planinskom ljepoticom.

Marko Vujanović iz Banjaluke, koji je sa društvom juče otišao na zimovanje, kaže da na Jahorini nema dovoljno snijega, žičare ne rade, pa još nije stao na skije.

"Jedino što zasad možemo je šetati. Najavljuju snijeg za večeras pa se nadamo da će se situacija popraviti", rekao nam je Vujanović.

Iako su temperature u plusu, i na Kozari ima posjetilaca.

"Do sada smo dva puta pravili vještački snijeg pa se moglo skijati nekoliko dana, ali pošto su temperature preko pet stepeni, on se ne može zadržati. Nadamo se da će u drugoj polovini januara biti niže temperature i da će pasti snijeg, te da će se ova zimska turistička sezona popraviti", priča Dragan Romčević, direktor Nacionalnog parka "Kozara".

On je dodao da su tokom proteklih praznika bili puni, te da gosti, pored mjesta iz okoline krajiške ljepotice, najviše dolaze iz Hrvatske i Srbije.

Kako navodi Amra Kaljić, iz Službe marketinga "ZOI '84" Olimpijskog centra Sarajevo, veoma su zadovoljni odzivom turista za vrijeme novogodišnjih praznika, kada je posjećenost bila izuzetno velika.

"Pored praznika, na to su uticali izuzetno dobri uslovi za skijanje i dovoljne količine snijega u ski-centrima Bjelašnica - Igman. Gosti su većinom iz regiona. U narednom periodu imamo najave organizovanih grupa domaćih gostiju, a sigurni smo da će vremenska prognoza biti na strani svih ljubitelja skijanja", navodi Kaljićeva.

Tokom novogodišnjih praznika, skijali su i sankali mnogobrojni turisti iz Hrvatske i Slovenije, ali i iz obližnjih gradova, i na Vlašiću.

Kažu da je trenutno vještački snijeg na stazama, ali pošto pada kiša, on se neće moći dugo zadržati.

"Imamo oko 1.000 parking mjesta i nikada nema mjesta, tako da smo zadovoljni posjećenošću. Mnogi dolaze kod nas pošto su okolne planine zauzete ili nemaju dobre uslove. Dolaze nam Poljaci, Slovenci, Srbijanci", navodi Borislava Purković, portparol Ski-centra "Ravna planina", kod Pala, ističući da je na stazama kombinacija vještačkog i pravog snijega.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije