Tržište

Pratite nas na Google news

Pogledajte nove cijene cigareta od 1. januara

Pogledajte nove cijene cigareta od 1. januara
Foto: Ilustracija | Pogledajte nove cijene cigareta od 1. januara
N.N.

BANJALUKA – Pojedine cigarete na tržištu BiH će od 1. januara 2020. godine poskupjeti u rasponu od 0,10 do 0,30 KM po paklici.

Upravni odbor UIO ranije je donio Odluku o utvrđivanju specifične i minimalne akcize na cigarete i iznosa akcize na duvan za pušenje za 2020. godinu,  kojom je definisano da će se od 1. januara 2020. godine, na cigarete i duvan za pušenje plaćati sljedeća akciza:

- proporcionalna akciza po stopi od 42% maloprodajne cijene cigareta

- specifična akciza u iznosu od 82,50 KM za 1.000 komada, odnosno 1,65 KM za pakiranje od 20 komada.

"Ukoliko je ukupna akciza na cigarete (proporcionalna + specifična), koja je obračunata po gore navedenim stopama, manja od minimalne akcize, onda se plaća minimalna akciza koja u 2020. godini iznosi od 3,04 KM po kutiji cigareta za pakovanje od 20 komada", saopšteno je iz UIO BiH.

Akciza na duvan za pušenje u 2020. godini utvrđuje se na način da iznosi 80 % minimalne akcize na cigarete u 2020. godini i iznosi 121,60 KM po kilogramu.

Podsjećamo, formiranje maloprodajnih cijena cigareta na tržištu BiH je slobodno, što znači da veliki proizvođači i distributeri ovisno o svojoj poslovnoj politici formiraju maloprodajne cijene u koje moraju biti ukalkulisane važeće obaveze po osnovu akciza i PDV-a.

 

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije