Tržište

Pooštriti kriterijume kontrole meda

Pooštriti kriterijume kontrole meda
Foto: Pixabay | Pooštritit kriterijume kontrole meda

SARAJEVO - Nadležne institucije u BiH treba da pooštre kriterijume kontrole meda i uklanjanja sa tržišta onog koji je nepravilno deklarisan ili faslifikovan, saopštila je Spoljnotrgovinska komora nakon održanog okruglog stola o toj temi.

Iz Komore su ukazali da je sve češći problem sa kojim se suočavaju proizvođači, ali i potrošači u BiH - patvorenje, odnosno falsifikovanje meda, a ovaj problem je prisutan i na tržištu EU.

Na okrugom stolu "Kontrola kvaliteta meda na tržištu BiH i važeća zakonska regulativa" je istaknuto da je neophodno hitno donošenje zakonske regulative, posebno u Federaciji BiH /FBiH/, koja nema zakon o pčelarstvu.

Naglašeno je da je Uprava Evropske komisije za zdravlje i bezbjednost hrane objavila izvještaj da su u prethodnom periodu izvršili akciju otkrivanja falsifikovanog meda, te da je gotovo polovina količine meda koje se uvozi na tržište EU falsifikovana i da nije u skladu sa odredbama Direktive o medu.

Posebne ispitne metode koje su koristili u Istraživačkom centru Evropske komisije pokazale su da se kod falsifikovanog, odnosno patvorenog meda više ne koriste šećerni sirupi od kukuruznog škroba ili šećerne trske, nego su zamijenjeni sirupima od riže, pšenice i šećerne trske, navedeno je u saopštenju.

Na okruglom stolu je istaknuto da nesavjesni proizvođači sve češće koriste različite tehnike i tehnologije da bi imitirali svojstva meda i time stekli veću materijalnu korist, pa je nekada i pored primjene odgovarajućih savremenih ispitnih metoda teško otkriti da li je riječ o patvorenom medu.

Prema izvještaju o rezultatima laboratorijskih analiza hrane iz 2021. godine, koji je objavila Agencija za bezbjednost hrane BiH, urađene su 574 analize meda i pčelinjih proizvoda, pri čemu je utvrđeno da 75 /13,07 odsto/ rezultata analiza nije u skladu sa važećim propisima, a najveći procenat neodgovarajućih je bio po sastavu, 47 uzorkovanih.

Na okruglom stolu je rečeno da je vrijednost izvoza prirodnog meda u prošloj godini iznosila 302.300 KM, što je za dvije trećine manje u odnosu na prethodnu godinu, dok je vrijednost uvoza prirodnog meda iznosila 4,7 miliona KM, što je više za 9,4 odsto u odnosu na 2021.

Najviše BiH izvozi med u zemlje Arapskog zaliva, od toga u Saudijsku Arabiju, a uvozi iz Hrvatske i Srbije, dok je lani značajno povećan uvoz meda iz Turske i to za 673 odsto - sa 24 tone u 2021. na 185,3 tone u 2022. godini.

Osim predstavnika nadležnih i inspekcijskih organa, okruglom stolu su prisustvovali i predstavnici ministarstava, pčelarskih saveza i udruženja, akademske zajednice, kao i predstavnici ispitnih laboratorija u BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije