Tržište

Poreska uprava Srpske za pet mjeseci prikupila gotovo milijardu i po KM javnih prihoda

Poreska uprava Srpske za pet mjeseci prikupila gotovo milijardu i po KM javnih prihoda
Foto: N.N. | Poreska uprava Srpske za pet mjeseci prikupila gotovo milijardu i po KM javnih prihoda

BANJALUKA - Poreska uprava Republike Srpske je u prvih pet mjeseci ove godine na račun javnih prihoda Srpske prikupila 1,479 milijardi maraka, što je za 200,5 miliona KM ili 16 odsto više u odnosu na isti period prethodne godine, saopšteno je iz Poreske uprave Srpske.

U periodu januar-maj ove godine, doprinosi su naplaćeni u iznosu od 881 milion KM, što je za 118,3 miliona KM ili 16 odsto više nego u istom periodu prethodne godine, pri čemu je naplata doprinosa za Fond PIO veća za 17 odsto, za Zavod za zapošljavanje veća je za 16 odsto, za Fond dječje zaštite se bilježi povećanje od 16 procenata, dok je naplata doprinosa za Fond zdravstvenog osiguranja veća za 13 procenata, navodi se u saopštenju.

Direktni porezi su u posmatranom periodu ove godine naplaćeni u iznosu od 383,9 miliona KM, što je za oko 64,9 miliona maraka ili 20 odsto više nego u prvih pet mjeseci prethodne godine.

"Najveću naplatu kod direktnih poreza bilježi porez na dobit, koji je naplaćen u iznosu od 226,3 miliona KM, što je za 25,4 miliona KM više nego u istom periodu 2022. godine. Istovremeno, naplata poreza na dohodak je iznosila 139,7 miliona maraka, što je za 36,5 miliona maraka ili 35 procenata više u odnosu na uporedni period. Pored toga, zabilježen je i rast naplate prihoda po osnovu poreza na nepokretnosti, i to za 2,8 miliona KM u odnosu na period januar-maj 2022. godine", ističu iz Poreske uprave Srpske.

Iz Poreske uprave Srpske preciziraju da je kod ostalih javnih prihoda naplata iznosila 213,9 miliona KM, što je za 17,4 miliona KM ili devet odsto više u odnosu na isti period 2022. godine.

"Kada je u pitanju ova grupa javnih prihoda, nastavljen je rast naplate po osnovu kazni i naknada za priređivanje igara na sreću od tri, odnosno 37 procenata, dok je naplata prihoda po osnovu koncesionih naknada veća za 6,2 miliona maraka. Što se tiče samo maja ove godine, naplata je iznosila 269,7 miliona KM, što je za 26,5 miliona maraka ili 11 odsto više nego u istom mjesecu prošle godine", navode iz Poreske uprave Srpske. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije