Tržište

Preduzeće načelnika opštine prikuplja novac da vrati kredite

Preduzeće načelnika opštine prikuplja novac da vrati kredite
Foto: Pixabay | Preduzeće načelnika opštine prikuplja novac da vrati kredite

BANJALUKA - Drvna industrija "Šipovo" d.o.o. Šipovo objavila je javni poziv za upis i uplatu prve emisije obveznica, javnom ponudom svim domaćim i stranim fizičkim i pravnim licima.

Prvom emisijom obveznica, javnom ponudom na Banjalučkoj berzi, emituje se 22.000 obveznica, pojedinačne nominalne vrijednosti 100 KM, ukupne nominalne vrijednosti 2.200.000 KM.

Sredstva prikupljena na ovaj način, kako se navodi u prospektu, biće iskorištena za zatvaranje kredita kod Investiciono-razvojne banke Republike Srpske (1.236.925,58), zatvaranje kredita kod Banke Poštanska štedionica a.d. Banjaluka (779.141,51 KM), zatvaranje poreskih obaveza (52.355,31 KM) te uplata osnovne sirovine - oblovine kod JP "Šume RS" u vrijednosti od 131.577,60 KM.

Inače, vlasnik i direktor kompanije je Milan Kovač, aktuelni načelnik opštine Šipovo.

Dospijeće emisije je sedam godina od dana registracije obveznica iz emisije u Centralnom registru hartija od vrijednosti, a kamatna stopa iznosi šest odsto na godišnjem nivou. Glavnica i pripadajući dio kamate isplaćivaće se u jednakim mjesečnim anuitetima (84 anuiteta).

U cilju obezbjeđivanja urednog plaćanja obaveza po osnovu emitovanih obveznica iz prve emisije emitent je izdao 84 mjenice i mjenično ovlašćenje, koje je predao Centralnom registru hartija od vrijednosti.

Garantni fond Republike Srpske a.d. Banjaluka garantovaće 30% glavnice svakog dospjelog anuiteta. Ukupan iznos garancije iznosi maksimalno 660.000 KM i umanjuje se srazmjerno iznosu ispunjenih garantovanih obaveza emitenta, dok će se ograničenje od 30% garantovane glavnice prve emisije obveznica primjenjivati na preostali iznos duga po osnovu glavnice.

Uspostaviće se i hipoteka sa pravom upisa prvog reda nad nekretninama u vlasništvu emitenta procijenjene vrijednosti 2.986.070,57 KM.

Cijena po kojoj investitori upisuju i uplaćuju obveznice formiraće se na berzi, po metodi kontinuirane javne ponude (višestruke cijene) u skladu sa Pravilima Banjalučke berze, s tim da će prodajni nalog biti unesen po cijeni od 100 KM. Standard povećanja cijene je 0,01 KM.

Vlasnik obveznica ima pravo na naplatu nominalne vrijednosti glavnice i pripadajuće kamate. Nijedan vlasnik nema pravo tražiti prijevremeno dospijeće obveznica. Emisija se vrši bez korištenja prava preče kupovine.

Emitent zadržava pravo na odustajanje od javne ponude obveznica i prekid emisije prije isteka roka za njihov upis i uplatu. Početak upisa i uplate obveznica je 26. juni. Upis i uplata obveznica traju 30 dana.

 

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije