Tržište

Primorani da zapošljavaju svakoga: Automehaničar radi u krojačnici

Primorani da zapošljavaju svakoga: Automehaničar radi u krojačnici
Foto: N.N. | Primorani da zapošljavaju svakoga: Automehaničar radi u krojačnici

DOBOJ - Zbog nedostatka kvalifikovane radne snage, dobojski privrednici su primorani da zapošljavaju svakoga ko im se javi na oglas za posao, a najviše škripi u tekstilnoj i građevinskoj branši.

"Evo, ja sam primila jednog dečka koji je završio za automehaničara i radi u krojačnici. Ni blizu nije to što meni treba, ali, evo, pokušavamo da ga naučimo i mislim da je to najlošiji vid prekvalifikacije. Prvo, dovodimo tu djecu u stresne situacije, dolaze u prostore u kojima se oni teško snalaze, na poslove koji su njima nepoznati, prvi put ih faktički vide i oni u svojoj glavi stave barijeru", kaže Rankica Panić, vlasnica tekstilne fabrike "Premier".

U ovoj fabrici posao bi odmah moglo da dobije 20 šivača, te po jedan tehnolog i konstruktor, dok bi na građevinskim skelama bilo potrebno i više radnika, ali plata od oko hiljadu KM ne motiviše nezaposlene. 

"Snalazimo se tako što uglavnom zapošljavamo starije radnike, radnike pred penzijom, ljude koji su kvalifikovani odranije, tako da nam je ta starosna struktura već poprilično visoka i u narednom periodu svakako očekujemo ozbiljne probleme", izjavio je Goran Prodić, direktor građevinskog preduzeća "Proda mont".

Po jedno odjeljenje tekstilnih tehničara, zidara, tesara i molera, koji bi se već od sljedeće školske godine obrazovali u Doboju, dugoročno bi mogli da bar malo poprave stanje, smatraju poslodavci, a kratkoročno do kvalifikovane radne snage će pokušati doći na Sajmu zapošljavanja koji će biti održan 4. decembra.

"Ove godine se 18 poslodavaca prijavilo na sajam, učestvuje i šest obrazovnih institucija, koje su verifikovane za obrazovanje odraslih, i iskazano je oko 150 slobodnih radnih mjesta od strane poslodavaca", navela je Sandra Tatić, rukovodilac dobojske filijale Zavoda za zapošljavanje RS.

Gradonačelnik Doboja Boris Jerinić je pozvao sve zainteresovane da dođu na sajam. "Siguran sam da će naći svoje radno mjesto, ali isto tako da će i privredni subjekti koji imaju potrebu za njima naći adekvatnu radnu snagu", poručio je on.

Posao aktivno traži 4.050 Dobojlija, a poslodavcima su osim bravara, varilaca, građevinaca i tekstilaca, kojih gotovo da nema na birou, potrebni i profesori matematike, engleskog i njemačkog jezika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije