Tržište

Promet oružja u 2016. godini 477.651.732 evra

Promet oružja u 2016. godini 477.651.732 evra
Foto: N.N. | Promet oružja u 2016. godini 477.651.732 evra
Srna

SARAJEVO - Vrijednost spoljnotrgovinskog prometa oružja, vojne opreme i robe posebne namjene u 2016. godini, prema izdatim ispravama, iznosila je 477.651.732 evra i povećana je za 85,4 odsto u odnosu na 2015. godinu, navodi se u izvještaju kojeg je danas usvojio Savjet minstara.

Iz Savjeta ministara saopšteno je da je na današnjoj sjednici na prijedlog Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH usvojen Izvještaj o izdatim ispravama i odbijenim zahtjevima za izdavanje isprava za spoljnotrgovinski promet oružja, vojne opreme i robe posebne namjene za 2016. godinu.

Usvojen je i Izvještaj o realizaciji izdatih isprava za spoljnotrgovinski promet oružja, vojne opreme i roba posebne namjene za 2016. godinu.

Vrijednost izvoza robe sa Zajedničke liste oružja i vojne opreme prema izdatim dozvolama za izvoz u izvještajnom periodu, a na osnovu profaktura, iznosila je 305.025.719 evra, dok je vrijednost uvoza iznosila 38.113.123 evra.

Izdata je 201 dozvola za izvoz u 50 zemalja svijeta i 117 dozvola za uvoz iz 30 zemalja svijeta, a odbijena su tri zahtjeva za izdavanje dozvola za izvoz oružja i vojne opreme u ukupnoj vrijednosti 351.566 evra te jedan zahtjev za uvoz oružja i vojne opreme u vrijednosti 102.903 evra zbog neispunjene procedure propisane zakonom.

Savjet ministara je danas prihvatio Izjavu podrške digitalnoj agendi za zapadni Balkan, koju će Ministarstvo komunikacija i transporta dostaviti Predsjedništvu BiH, a za potpisnika je predložen predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović.

Izjavu bi trebalo da potpišu predstavnici Albanije, BiH, Makedonije, Crne Gore, Srbije i samoproglašenog Kosova u Sofiji u četvrtak, 17. maja.

Potpisnici se ovom izjavom obavezuju da rade na rješavanju pitanja poput smanjenja troškova rominga, razvoja e-vlade, e-nabavke, e-zdravstva i drugih pitanja značajnih za građane regiona.

Savjet ministara upoznao se o Informaciji o godišnjem paketu proširenja Evropske komisije iz aprila, koji uključuje sedam zasebnih izvještaja u kojima je procijenjeno sprovođenje politike proširenja EU u zemljama regiona.

U Informaciji Direkcije za evropske integracije Savjeta ministara navodi se, između ostalog, da je Evropska komisija pripremila "privremeni izvještaj" o BiH jer je u toku postupak izrade mišljenja o zahtjevu za članstvo BiH u EU.

Savjet ministara potvrdio je danas interes za učešće BiH u programu EU "Pravosuđe".

Taj program je usmjeren na dalji razvoj evropskog područja pravde, koji se zasniva na uzajamnom priznavanju i povjerenju država članica razvijanjem pravosudne saradnje u građanskopravnim i krivičnopravnim pitanjima, a podržava i djelovanje EU na području suzbijanja upotrebe i prometa drogama.

Ukupan budžet za sprovođenje Programa u periodu 2014-2020. godine iznosi 377,6 miliona evra.

Na današnjoj sjednici usvojena je i informacija Ministarstva bezbjednosti o usvajanju Izvještaja o usklađenosti BiH sa preporukama Grupa zemalja za borbu protiv korupcije Savjeta Evrope /Greko/ u četvrtom krugu evaluacije, koji je bio posvećen temi "Sprečavanje korupcije među članovima parlamenta, sudijama i tužiocima".

Od 15 Greko preporuka iz Izvještaja četvrtog kruga evaluacije, njih 11 djelimično je sprovedeno, a četiri preporuke nisu sprovedene.

Savjet ministara upoznat je o informaciji Direkcije za ekonomsko planiranje BiH o perspektivama za BiH 2019-2021. godine u kojoj se navodi da se u ovom periodu očekuje osjetniji ekonomski napredak.

STOP!

nije sloboda govora

zalbe.vzs.ba

Govor mržnje je krivično djelo!

huškanje, diskriminacija, prijetnje i uvrede po nacionalnoj, vjerskoj, rodnoj ili bilo kojoj drugoj osnovi

neće biti tolerisane

na našem portalu

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije