Tržište

RAK: "Telemah" ima dominaciju na tržištu!

RAK: "Telemah" ima dominaciju na tržištu!
Foto: N.N. | RAK: "Telemah" ima dominaciju na tržištu!
N.N.

​Nakon što se u BiH podigla "prašina" oko izjava rukovodioca Regulatorne agencije za komunikacije o monopolu na tržištu audio-vizuelnih medijskih usluga i medijskih usluga radija na državnom nivou, a gdje ja za stvaranje monopola na tržištu BiH, u prvi mah, prozvan "M:tel", ipak, situacija je sasvim drugačija.

To se jasno vidi iz odgovora Regulatorne agencije za komunikacije (RAK) BiH, koji su dostavljeni "Novostima".

Odgovor na pitanje oko monopola na tržištu BiH stoji u Analizi maloprodajnog tržišta distribucije audio-vizuelnih medijskih usluga i medijskih usluga radija, koje je uradio RAK, ali još nije objavljena. Ipak iz RAK "Novostima", na pitanje da li je navedena analiza pokazala dominaciju nekog operatera na teritoriji BiH, odgovaraju sledeće:

"Ne, niti jednog pojedinačno. Međutim, ako se uzme u obzir da bosanskohercegovačka zakonska regulativa omogućava pravnom licu da ima povezana lica, može se tumačiti da "Telemah d.o.o. Sarajevo", sa povezanim pravnim društvima ima značajnu tržišnu snagu na maloprodajnom tržištu audio-vizuelnih medijskih usluga i medijskih usluga radija na državnom nivou", poručuju iz RAK.

Dalje iz RAK pojašnjavaju da nisu objavili rezultate analize iz razloga što njena primjena nije stupila na snagu.

"U cilju obezbjeđenja uslova za podsticanje daljeg razvoja konkurencije na tržištu elektronskih komunikacija i elektronskih medija, u 2017. godini, Agencija je pristupila aktivnostima na provođenju analize maloprodajnog tržišta distribucije audio-vizuelnih medijskih usluga i medijskih usluga radija. Međutim, imajući u vidu da je u međuvremenu došlo do promjena u legislativi Evropske unije, Agencija je prepoznala potrebu da istovremeno provede analize svih relevantnih tržišta elektronskih komunikacija i elektronskih medija u BiH, uključujući i Analizu maloprodajnog tržišta distribucije audio-vizuelnih medijskih usluga i medijskih usluga radija. Tek nakon provođenja i primene novih analiza, kao i pomenute analize regulatorne mjere će biti primjenjene na sve operatere sa značajnom tržišnom snagom na relevantnim tržištima", pojašnjavaju u RAK.

Inače, zanimljivo je da se u cijelu priču oko monopola u oblasti distribucije audio-vizuelnih medijskih usluga i sadržaja na području BiH nedavno uključio i Savjet ministara BiH u tehničkom mandatu. Iz ove institucije je zatraženo od Konkurencijskog vijeća BiH da dostavi mišljenje o njihovom postupanju u vezi sa izdavanjem odobravanja pojedinim telekomunikacijskim operaterima u BiH, koji su u prethodnom periodu izvršili kupovinu više firmi u BiH, a što za posljedicu može imati dominantan položaj privrednog subjekta na relevantnom tržištu.

Stav Savjeta ministara može da se smatra i pritiskom na Konkurentsko vijeće. - Pitanje koje se nameće je i "da li se sugestivno poručuje Konkurentskom vijeću "šta da uradi" i kako može određeno geografsko područje biti relevantno tržište ako privredni subjekt posluje u cijeloj BiH? - pitaju se izvori "Novosti", i dodaju da je zanimljivo zašto u ovom trenutku Savjet ministara to naglašava u zaključku.

Savjet ministara je zatražio odgovor i da li neki telekomunikacijski operater ima trenutno dominantan položaj na tržištu, tj. udio veći od 40 odsto, pri čemu treba imati u vidu da relevantno tržište prema Zakonu o konkurenciji nije BiH, već određeno geografsko područje.

Takođe se traži i dogovor da li su pokrenuti ili se planiraju pokrenuti postupci u cilju sprječavanja eventualnog monopolističkog ponašanja bilo kojeg telekomunikacijskog operatera na tržištu BiH.

Izvori "Novosti", upoznati sa cijelom situacijom, kažu da ulazak Savjeta ministara u priču oko monopola u pomenutoj oblasti otvara nekoliko pitanja, poput "da li je Savjet ministara tražio u prošlosti sličnu informaciju iz Konkurentskog vijeća"?

"Zanimljivo je i šta je konkretan povod da Savjet ministara donese zaključke, odnosno i da li je ovo vid pritiska na Konkurentsko vijeće", ističu izvori našeg lista.

Takođe iz poteza Savjeta ministara otvara se, kako tvrde naši izvori, pitanje, ako posmatramo tržište, zašto nemamo i Konkurencijska veća entiteta i da li je ovo uvod u formiranje istih?

- Definitivno, zaključcima Savjeta ministara imamo miješanje u rad nezavisnog organa, a pitanje je ko je uopšte predlagač zaključaka i da li su ministri iz RS glasali za iste - kažu naši sagovornici.

U regulatornoj agenciji za komunikacije BiH kažu da su aktivnosti na sprovođenju analiza svih tržišta, uključujući i analize maloprodajnog tržišta distribucije audio-vizuelnih medijskih usluga i medijskih usluga radija, u pripremi i planirano je da budu sprovedene u toku 2019. godine.

- Naglašavamo, kada je u pitanju tržište distribucije audio-vizuelnih medijskih usluga i medijskih usluga radija, regulatorne obaveze nisu nametnute niti jednom operateru, koji ove usluge pruža u BiH - kažu u RAK.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije