Tržište

Recesija i manja potražnja smanjuju cijene goriva i u BiH

Recesija i manja potražnja smanjuju cijene goriva i u BiH
Foto: Velibor Tripić | Recesija i manja potražnja smanjuju cijene goriva i u BiH

BANJALUKA, SARAJEVO, TUZLA - Zbog straha od moguće recesije, ali i manje potražnje za naftnim derivatima, cijene goriva bi u narednom periodu mogle ići naniže kako na svjetskom tržištu, tako i u BiH, smatraju sagovornici "Nezavisnih".

Naime, cijene nafte su juče pale na svjetskom tržištu, i to pod uticajem bojazni od globalne recesije i očekivanog pada potražnje za ovim energentom, kao i brige za isporuke uoči primjene embarga na rusku naftu u EU od decembra.

Brent nafta ze novembarske ugovore pojeftinila je za 46 centi i barel trenutno košta 90,89 dolara, a barel sirove nafte u SAD jeftiniji je za 65 centi i prodaje se za 84,46 dolara.

Ekonomista Milenko Stanić objašnjava za "Nezavisne" da velikim stepenom preciznosti i izvjesnosti možemo predvidjeti da će globalna, evropska, ali i ekonomija BiH u narednoj mjeri zbog preduzetih mjera u borbi protiv inflacije ući u stanje recesije.

"Naredne godine se očekuju opadanje stope privrednog rasta i ulazak u recesiju. Poslije visokih inflatornih stopa i mjera koje preduzimaju vlade dolazi do stanja recesije i pada privredne aktivnosti. Zbog straha od recesije ukupna tražnja pada usljed male dinamike i intenziteta privredne aktivnosti i sigurno je da će i tražnja za energentima da pada. Ukoliko se ovako nešto desi, sigurno je da će cijene nafte i dalje da opadaju na svjetskom tržištu. Naša ekonomija prati globalne trendove s odgođenim dejstvom od mjesec dana i pratiće pad cijena nafte na svjetskom tržištu, ali ne u potpunosti", pojašnjava Stanić.

Stručnjak za energetiku Almir Bečarević ističe da ukoliko se nastavi pad vrijednosti nafte na svjetskom tržištu, može se u narednom periodu očekivati dalji pad cijena goriva u Bosni i Hercegovini.

"Ipak, ne vjerujem da će taj pad biti u nekom velikom procentu i moguće je da će to biti samo privremeno. Što se tiče ostalih energenata, nemam tako optimistične najave. Ovo trenutno što se dešava na svjetskom tržištu nafte je dobro, ali nisam siguran da ćemo i u sezonu grijanja ući s nižim cijenama nafte na svjetskom tržištu, a tako i kod nas", naglasio je Bečarević.

S jedne pumpe u Banjaluci su nam rekli da je pala cijena naftnih derivata prethodnih dana.

"Dizel i benzin su u prethnodnih desetak dana pojeftinili u prosjeku 10-15 feninga. Tako je trenutno dizel 3,15 KM, a benzin košta oko 2,70 KM za jedan litar", kazao je radnik ove pumpe.

Iz jedne benzinske pumpe u Sarajevu su rekli da su u prethodnih nekoliko dana blago snižene cijene naftnih derivata.

"Tako su za nekoliko feninga pojeftinili i dizel i benzin. Cijena za litar dizela je trenutno 3,26 KM, a za jedan litar benzina 2,71 KM", naveo je radnik ove benzinske pumpe.

U Tuzli su cijene naftnih derivata nešto više, pa je tako za litar dizela potrebno izdvoiti 3,31 KM, dok benzin košta 2,96 KM.

"Cijene se prethodnih dana nisu mijenjale, ali prije 10-15 dana je došlo do blagog pojeftinjenja naftnih derivata za nekoliko feninga", kazala je radnica jedne pumpe u Tuzli.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije