Tržište

Rekordni rezultati inspekcije u Unsko-sanskom kantonu

Rekordni rezultati inspekcije u Unsko-sanskom kantonu
Foto: N.N. | Rekordni rezultati inspekcije u Unsko-sanskom kantonu

BIHAĆ - Za Kantonalnu upravu za inspekcijske poslove USK protekla kalendarska godina bila je rekordna po broju obavljenih inspekcijskih nadzora, kojih je bilo više od 15.000, ali i po broju prijava građana, saopštili su iz ove institucije.

Navode kako su ovakvi rezultati postignuti i pored nedostatnih ljudskih resursa, koji pokrivaju svega 60 posto pravilnikom utvrđenih kapaciteta, te drugih problema s kojima se suočavaju, kao što su neuslovni smještaj i zastarjeli vozni park.

Ukupan finansijski efekat njihovog djelovanja, kako se navodi, iznosio je preko dva miliona maraka, što je povećanje u odnosu na 2018. godinu za više od 120 posto. Kantonalni inspektori posebno su bili efikasni kada je riječ o pojačanom nadzoru rada na crno, zatim rada bez ispunjavanja minimalnih tehničkih zakonskih uslova, kao i neizdavanja fiskalnih računa pri obavljanju prometa i usluga. U njihovim izvještajima navodi se kako su inspekcije obavljane i neradnim danima, tokom državnih i vjerskih praznika te da je svaki od inspektora proveo 140 dana na terenu, pri čemu su područje nadzora bili svi gradovi i općine na području Unsko-sanskog kantona. Također, ističe se kako su duže od sedam mjeseci vršili neplanirane inspekcijske nadzore koji su se odnosili na pružanje usluga smještaja migrantima na području USK. Posebno se navodi značajno povećanje broja prijava građana inspekcijskim organima, kao i dobra saradnja s policijom i Tužilaštvom USK.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije