Tržište

Robne rezerve potrebnije nego ikad

Robne rezerve potrebnije nego ikad
Foto: Arhiva/Nezavisne novine | Robne rezerve potrebnije nego ikad

BANJALUKA, SARAJEVO - Ogromne turbulencije na tržištu u BiH dokaz su da bi entiteti morali imati efikasne robne rezerve koje bi u situaciji kakva je sada hitno reagovale, ali one u Srpskoj ne postoje, dok ni u FBiH stanje nije puno bolje.

Smatraju to sagovornici "Nezavisnih novina", koji ističu da brojne ozbiljnije zemlje već donose niz mehanizama da se pomogne stanovništvu pogođenom inflacijom.

"U FBiH nije dobro usaglašena zakonska regulativa, a ne vidimo da postoji inicijativa od strane institucija da se to popravi. Ne izdvaja se dovoljno novca i mislim da u FBiH trenutno imamo robne rezerve koje ne mogu potrajati ni 24 sata, što nije dovoljno da se napravi balans na tržištu", rekao je za "Nezavisne novine" Marin Bago, predsjednik Udruženja potrošača "Futura" iz Mostara.

On ističe da nije vidljiva politička volja da se problemi riješe te naglašava da institucije moraju raditi svoj posao. Smatra da je pravo vrijeme uvijek kada dođe do turbulencija cijena da se reaguje iz robnih rezervi.

"Mi skoro 80 odsto hrane uvozimo. To je politički problem - zbog čega se naš poljoprivrednik ne može osjećati ugodno na svom tržištu", pita Bago.

Slažu se s njim i poljoprivrednici iz Srpske, koji ističu da godinama ukazuju na neophodnost robnih rezervi, ali u onom njihovom pravom kapacitetu. 

"To podrazumijeva otkup eventualne pojave tržišnih viškova po fer tržišnim cijenama, kako bi poljoprivrednici imali proizvodnju u plusu. A sa druge strane, u slučaju ogromnih poremećaja na tržištu, kakvom smo sada svjedoci na globalnom nivou, moglo bi se blagovremeno intervenisati i amortizovati cjenovne udare", rekao je za "Nezavisne novine" Stojan Marinković, predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača RS.

Iz Ministarstva trgovine FBiH ističu da, prema Zakonu o federalnim robnim rezervama, robne rezerve u Federaciji BiH planira i njima upravlja Vlada FBiH, a stručne i druge poslove obavlja Federalna direkcija robnih rezervi.

Direkcija je, dodaju, samostalna federalna upravna organizacija osnovana Zakonom o federalnim ministarstvima i drugim tijelima federalne uprave. 

"Prema tom zakonu, Direkcija vrši stručne i druge poslove koji se odnose na nabavku, razmještaj, zanavljanje, čuvanje i korištenje robnih rezervi Federacije BiH, provođenje mjera radi intervencije na tržištu, bilansiranje robe za potrebe rezervi Federacije BiH i saradnju sa organima za robne rezerve u kantonima, opštinama i preduzećima", ističu iz tog ministarstva, dok iz Federalne direkcije robnih rezervi nisu odgovorili na naš upit do zaključenja ovog broja "Nezavisnih novina".

Sa druge strane, iz Ministarstva trgovine i turizma Republike Srpske podsjećaju da je Narodna skupština Republike Srpske usvojila 20. jula 2017. godine Zakon o interventnim nabavkama, kojim se uređuje način interventnih nabavki proizvoda, robe i sredstava u uslovima ozbiljnih poremećaja na tržištu Srpske.

Tim zakonom, dodaju, promijenjen je sistem funkcionisanja robnih rezervi u Republici Srpskoj, a poslovi koji se odnose na interventne nabavke podijeljeni su između Vlade, odnosno Ministarstva trgovine i turizma RS i lokalnih zajednica.

"Donesenim Zakonom o interventnim nabavkama Republike Srpske nije predviđeno postojanje stalnih zaliha roba, kako je to predviđao prethodni zakon o robnim rezervama, već on institucijama omogućava hitnu nabavku robe u uslovima kada je potrebna intervencija nadležnih institucija. Ovakvo zakonsko rješenje proisteklo je iz potrebe da se unaprijedi sistem robnih rezervi te eliminišu slabosti prethodnih zakonskih rješenja i da se oblast robnih rezervi definiše na način prilagođen uslovima tržišta", napominju iz resornog ministarstva.

U sklopu Ministarstva trgovine i turizma Republike Srpske, kako dodaju, djeluje Odjeljenje za interventne nabavke, u kojem se vrše analize stanja i praćenje kretanja na tržištu, a sve s ciljem pravovremenog i adekvatnog odgovora institucija Republike Srpske u slučaju eventualnih poremećaja na tržištu.

"S tim u vezi Ministarstvo trgovine i turizma RS kontinuirano prati stanje na tržištu RS i u slučaju primijećenih poremećaja, predložiće Vladi RS donošenje mjera u skladu sa nadležnostima", uvjeravaju iz tog ministarstva.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije