Tržište

Rudić: RS za podršku privredi planira garancije za 238 miliona KM kredita

Rudić: RS za podršku privredi planira garancije za 238 miliona KM kredita
Foto: Anadolija | Rudić: RS za podršku privredi planira garancije za 238 miliona KM kredita

BANJALUKA - Vlada Republike Srpske na današnjoj sjednici usvojila je Odluku o garantnom programu za podršku privredi za ublažavanje posljedica pandmije kovid-19 u Srpskoj.

Snježana Rudić, pomoćnik ministra finasija RS, u resoru za finansijski sistem, rekla je da u pogledu maksimalnog iznosa garancije iznosi 50 miliona KM, a uz finansijski inženjering garantovanja na osnovu pojedinčnog kredita i na nivou portfelja, ciljani iznos kredita koje banke i mikrokreditne organizacije iz vlastitih sredstava odobravaju je 238 miliona KM kredita.

"Za razliku od dosadašnjih mjera koje su bile interventne, ova mjera srednjeročnog karaktera. Namijenjena je podršci mikro, malim i srednjim preduzećima koja imaju potrebu za dodatnim finansijskim sredstvima i koji putem ovog garantnog programa mogu računati na garanciju RS za ona kreditna zaduženja koja budu dobijali od svojih poslovnih banaka ili mikrokreditnih organizacija. program ima trajanje do kraja tekuće godine", kazala je Rudić na konferenciji za novinare nakon sjednice Vlade RS u Banjaluci.

Pojasnila je da se radi o specifičnom finansijskom instrumentu podjele rizika.

"Govorimo o djelimičnom pokriću kredita i mikrokredita koja mikro, mala i srednja preduzeća uzimaju kod svojih banaka. Djelimična garancija znači da se u okviru ovog  garantnog programa omogućuje ovim malim subjektima da dobiju kredite uz kvalitetan  kolateral, garanciju RS koja će im omogućiti ili obaranje kamatne stope ili dobijanje kredita za koji nemaju vlastitog kolaterala", kaže Snježana Rudić.

Program će sprovoditi postojeći Garantni fond RS, a slijedi raspisivanje javnog poziva bankama i mikrokrditnim organizacijama da se jave sa iskazanim interesom i najmerama za učešće u programu i namjerama vezanim za konkretne kredite koji su spremni uz ovakav kolateral da predvide klijentima.

Uslov za mala, mikro i srednja preduzeća, da bi njihov kredit bio uključen u garantni portfelj, jeste da su istinski pogođeni pandemijom.

"Privredna društva koja su bila pozitivna u svom poslovanju sa 31. decembrom i koja sa datumom proglašenja vanredne situacije nisu bili u statusu neizmirenih obaveza po propisima Agencije za bankarstvo", istakla je ona.

Krediti su podijeljeni u tri podgrupe, za mala, mikro i srednja preduzeća i u tom smislu kvalifikovani za uključenje u portfelj su oni koji su namijenjeni finansiranju obrtnih sredstava, za manje investicione troškove i za potrebe likvidnosti, a koji ne prelaze za mikro preduzeća 30.000, za mala 100.000 i za srednja 250.000 KM.

Dodala je da očekuju da banke ponude grejs period od 3 do 12 mjeseci, a rok otplate najduže do 4 godine. Neće biti premije za dobijanje garancije, ako neki od uslova privredni subjekt u periodu korištenja kredita ne ispuni biće obvezan da plati premiju retroaktivno.

"Kod ovakvih instrumenata obezbjeđenja zaštita podrazumijeva jasno utvrđene procedure naplate potraživanja od klijenta. S obzirom da se radi o djelimičnoj garanciji, garantujemo na nivou kredita 70 posto, ali nivou potfelja 30 posto", rekla je ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije