Tržište

Smanjen izvoz i uvoz ribe

Smanjen izvoz i uvoz ribe
Foto: Pixabay | Smanjen izvoz i uvoz ribe

SARAJEVO - Vrijednost izvoza ribe i ribljih prerađevina iz BiH u prošloj godini iznosila je 63,4 miliona KM, što je manje za četiri odsto nego prethodne godine, dok je uvoz iznosio 113,9 miliona KM, što je manje za 6,8 odsto u odnosu na 2022, podaci su Spoljnotrgovinske komore BiH.

Značajan rast izvoza od 192 odsto zabilježen je kod žive ribe, svježe ili rashlađene za 44 odsto, smrznute ribe za 42,34 odsto, dok je pad od 44,67 odsto registrovan kod ribe sušene, soljene ili u salamuri, te dimljene, kao i kod rakova, mekušaca i ostalih vodenih beskičmenjaka, pripremljeni ili konzervirani za 20,69 odsto.

Uvoz žive ribe lani manji je za 24,49 odsto u odnosu na prethodnu godinu, svježe ili rashlađene ribe za 21,61 odsto, smrznute za 8,15 odsto, ribe sušene, soljene ili u salamuri, te dimljene za 26,47 odsto, a ljuskavaca za 21,43 odsto.

Iz Spoljnotrgovinske komore su naveli, prenosi Srna, da je ukupna količina izvoza ribe i ribljih prerađevina u 2023. godini manja za 5,2 odsto u odnosu na prethodnu godinu.

Vodeća izvozna tržišta za ribu i riblje prerađevine u prošloj godini bila su Srbija, Crna Gora, Hrvatska, Rumunija i Italija, dok je najveći uvoz ribe i ribljih prerađevina bio iz Španije, Hrvatske, Slovenije, Srbije i Maroka.   

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije