Tržište

Srbija više nije glavno tržište za robu iz RS

Srbija više nije glavno tržište za robu iz RS
Foto: Pixabay/Ilustracija | Srbija više nije glavno tržište za robu iz RS

BANJALUKA - Republika Srpska je u prva četiri mjeseca ostvarila izvoz u vrijednosti od milijardu i 650 miliona KM, a najviše robe je izvezeno u Hrvatsku, odnosno 17 odsto, i to ukupne vrijednosti 281 milion KM.

Kako navode iz Republičkog zavoda za statistiku, ostvareni izvoz od januara do aprila manji je za osam odsto nego u istom periodu lani.

"S druge strane, uvoz je u istom periodu bio vrijedan dvije milijarde i 342 miliona KM, što je za 7,3 odsto više nego u periodu januar-april 2023. godine, s tim da je procenat pokrivenosti uvoza izvozom iznosio 70,5 odsto", navode iz Republičkog zavoda za statistiku.

No, samo u aprilu ove godine iz Srpske je izvezena roba vrijedna 470 miliona KM, što je za sedam odsto više nego u aprilu 2023. godine, te uvoz u vrijednosti od 656 miliona KM, što je za 16,8 odsto više nego u aprilu lani.

"U pogledu geografske distribucije robne razmjene Republike Srpske sa inostranstvom, u periodu od januara do aprila ove godine, najviše se, od ukupno ostvarenog izvoza, izvozilo u Hrvatsku i to u vrijednosti od 281 milion KM, odnosno 17 odsto, i u Srbiju 263 miliona KM, što je 15,9 odsto. U istom periodu najviše se, od ukupno ostvarenog uvoza, uvozilo iz Srbije i to u vrijednosti od 367 miliona KM i iz Italije, u vrijednosti od 338 miliona KM", dodaju iz Zavoda.

Posmatrano po grupama proizvoda, za ova četiri mjeseca najveće učešće u izvozu ostvaruje električna energija sa 132 miliona KM, što iznosi osam odsto od ukupnog izvoza, dok najveće učešće u uvozu ostvaruju naftna ulja i ulja dobijena od bituminoznih minerala, sa ukupnom vrijednošću od 176 miliona KM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije