Tržište

Šri Lanka podigla cijene goriva

Šri Lanka podigla cijene goriva
Foto: Arhiva/Ilustracija | Šri Lanka podigla cijene goriva

KOLOMBO - Šri Lanka je danas podigla cijene goriva i transporta u nastojanju da podupre državne finansije i da se izbori s razarajućom ekonomskom krizom, ali će to povećanje, prema ocjeni Rojtersa, bez sumnje pogoršati galopirajuću inflaciju, barem kratkoročno.

Ministar energetike Kančana Vijesekera napisao je na Tviteru da će cijene benzina biti veće za 20 -24 posto, dok će cijene dizela porasti za 35 -38 procenata, i da odluka odmah stupa na snagu.

"Vlada je takođe, u skladu sa tim, odobrila reviziju cijena prevoza i drugih usluga", dodao je on.

Vijesekera je naveo da će ljudima biti preporučeno da rade od kuće "radi smanjenja potrošnje goriva i upravljanja energetskom krizom" i da će zaposleni u javnom sektoru raditi u kanelarisjkom prostoru samo po nalogu šefova ustanova.

Poskupljenja goriva i transporta preliće se na cijene hrane i druge robe, kažu ekonomisti. Dodaju, međutim, da je ta mjera neophodna kako bi se popunila ogromna "rupa" u državnim prihodima, pri čemu se slažu da će ona kratkoročno biti vrlo bolna.

Godišnja inflacija u toj ostrvskoj državi porasla je na rekordnih 33,8 odsto u aprilu sa nivoa od 21,5 posto u martu, prema vladinim podacima objavljenim u ponedjeljak.

Šri Lanka proživljava najgoru ekonomsku krizu od sticanja nezavisnosti. Akutna nestašica deviza zaustavila je uvoz, zbog čega je zemlja ostala bez goriva, lijekova i trpi nestašicu struje.

Finansijske nevolje Šri Lanke su nastale usljed pandemije kovid-19 koja je pogodila ekonomiju oslonjenu u velikoj meri na turizam. Raspalmsavanju krize doprinjeo je rast cijena nafte i populistička odluka o smanjenju poreza koju je donijela vlada predsjednika Gotabaje Radžapakse i njegovog brata Mahinde, koji je ovog mjeseca podnio ostavku na mjesto premijera.

Dananat Fernando, analitičar u istraživačkom centru Advokejt Institut sa sjedištem u Kolombu, kaže da su cijene benzina porasle za 259 odsto od oktobra prošle godine, a dizela za 231 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije