Tržište

Srpska i Federacija BiH ograničavaju kamatne stope

Srpska i Federacija BiH ograničavaju kamatne stope
Foto: Arhiva | Srpska i Federacija BiH ograničavaju kamatne stope

BANJALUKA, SARAJEVO - Agencije za bankarstvo Republike Srpske i Federacije BiH donijele su Odluke da privremeno ograniče iznose kamatnih stopa, a kao odgovor na rizik od eventualnog rasta kamatnih stopa.

Iz Agencije za bankarstvo RS saopšteno je u u cilju ublažavanja rizika izazvanih značajnim rastom referentnih kamatnih stopa, inflacijom i drugim poremećajima koji mogu imati negativne efekte na tržište Republike Srpske, a postupajući u skladu sa zakonskim odredbama i propisanim nadležnostima, te uobzirivši novonastalu situaciju na finansijskom tržištu, Agencija izdala novi podzakonski akt, tj. Odluku o privremenim mjerama za ublažavanje rizika rasta kamatnih stopa, a koja je dana danas usvojena od strane Upravnog odbora Agencije.

"Razlog za donošenje predmetne Odluke jeste ispunjavanje jednog od osnovnih ciljeva i zadataka Agencije, odnosno očuvanja stabilnosti bankarskog sektora. Primarni ciljevi predmetne Odluke su ublažavanje naglog rasta kamatnih stopa u Republici Srpskoj, odnosno zaštita korisnika bankarskih usluga, te stabilnost bankarskog sektora i postizanje makroekonomske ravnoteže, kao i dodatno stimulisanje banaka da pronađu način zadržavanja kamatnih stopa na razumnim nivoima, kako bi se izbjegli negativni efekti na privredu i stanovništvo, što direktno utiče na izbjegavanje rizika gubitka banke usljed nemogućnosti servisiranja obaveza prema banci", navode iz ove Agencije.

Sličnim se vodila i Agencija za statistiku FBiH, iz koje je naglašeno da se primjenom ove odluke od banaka zahtijeva uspostavljanje procesa i kontrola u cilju planiranja, analiziranja i praćenja efekata poremećaja, koji su vezani za rast kamatnih stopa i druge makroekonomske poremećaje.

"Očekuje se da će takav pristup ograničiti postupke na strani banaka, koji bi mogli nepovoljno uticati na korisnike finansijskih usluga i u konačnici na rast sistemskih rizika. Prilikom izrade odluke uzeto je u obzir da je na kraju juna ove godine na bankarskom tržištu FBiH dostignut istorijski minimum u segmentu visine kamatnih stopa, kao i da je ponderisana nominalna kamatna stopa za kratkoročne izloženosti iznosila dva odsto, te da je potrebno prevenirati potencijalne naknadne negativne efekte značajnog rasta kamatnih stopa u ključnim segmentima kreditiranja privrede", kazali su iz Agencije i dodali da ukoliko dođe do značajnijeg rasta kamatnih stopa, može se očekivati pogoršanje kreditne sposobnosti dužnika i povećanje kreditnog rizika, odnosno migracije izloženosti u veće nivoe kreditnog rizika, te su banke dužne primijeniti strožije stope za utvrđivanje stopa očekivanih kreditnih gubitaka.

"Agencija očekuje naročite pritiske kriznih stanja i ekonomskih šokova u prvoj polovini 2023. godine. Kroz preventivno i plansko djelovanje koje predviđa ova odluka, ekonomski šokovi za bankarski sistem Federacije BiH biće umanjeni, a potencijale dugoročne štete koje bi nastale kroz rast udjela nekvalitetne aktive biće izbjegnute", istakli su iz Agencije za bankarstvoi FBiH.

Poručuju da su banke dužne sačiniti plan upravljanja kamatno induciranim kreditnim rizikom koji dostavljaju Agenciji najkasnije do 30. novembra 2022. godine, te ga po potrebi ažurirati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije