Tržište

Stalno zaposlenje za osam profesionalnih vozača

Stalno zaposlenje za osam profesionalnih vozača
Foto: N.N. | Stalno zaposlenje za osam profesionalnih vozača

BANJALUKA - Privredna komora Republike Srpske je kroz svoj Edukativni centar uspješno završila obuku za osam kandidata, koji su postali profesionalni vozači motornih vozila.

Vozači su već danas nakon dobijanja uvjerenja potpisali ugovore s poslodavcima i dobili posao na neodređeno vrijeme.

Nakon što je osam godina proveo na evidenciji Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske, Draženko Lazičić novi je vozač javnog gradskog saobraćaja u Banjaluci. Ugovor je potpisao s kompanijom "Central".

"Ovaj program je fenomenalan. Više nismo na birou, čeka nas posao, a najvažnije je što su program i obuka bili besplatni", kazao je on.

Međutim, izazov pred kojim će se uskoro naći njegov poslodavac je kako da ga zadrži, s obzirom na to da su plate koje njegove kolege u inostranstvu zarađuju neuporedivo više.

"Zasad ne razmišljam o odlasku, ali niko ne zna šta može biti sutra", kaže Lazičić.

Prema riječima Dejana Mijića, predsjednika Udruženja saobraćaja i veza u Privrednoj komori RS, poslodavac će ugovorom biti siguran bar godinu dana da ga radnik neće napustiti.

"Poslodavci su obavezni da poslije obuke prime ljude u stalni radni odnos s obavezom da ih zadrže najmanje godinu dana. Sa druge strane, kandidati su obavezni da isto toliko provedu u preduzeću, inače su dužni da nadoknade sredstva uložena u njih", pojašnjava Mijić.

Kaže kako je svima jasno da plate u zemlji ne mogu pratiti primanja na Zapadu i u zemljama EU, te da su ona primamljiva za naše radnike.

Dragica Ristić, direktor Privredne komore Republike Srpske, kaže kako su privrednici svjesni izazova pred kojima se nalaze te da se moraju tražiti sistemska rješenja.

"Komora i poslodavci nastoje doći do boljih zarada za zaposlene, ali mislim da je važno popraviti i opštu klimu u društvu. Svi zajedno moramo raditi na tome da uslovi života budu afirmativni i da zadržimo postojeće radnike", kaže Ristićeva.

Ona kaže kako je Edukativni centar formiran upravo zbog činjenice i problema s kojima se suočavaju poslodavci.

Neđo Trninić, ministar saobraćaja i veza, u ime Vlade RS dao je podršku radu centra.

"S ovom praksom bi trebalo nastaviti i proširiti obuhvat zanimanja. Vlada je to prepoznala i podržava određenim sredstvima, a što će raditi i u budućnosti", kazao je on.

Dragoslav Mihajlović, direktor Edukativnog centra, pojasnio je kako se nastavni proces odvijao u dva dijela. Prvi se odnosio na polaganje vozačkih ispita, a nakon toga se prešlo na teoretsku nastavu.

"Praktična nastava je izvođena u prevozničkim preduzećima s ukupnim fondom od 260 sati. Pokazan je visok nivo ozbiljnosti od strane kandidata, ali i nastavnika. Namjera nam je u ovoj godini da obučimo još jednu grupu vozača, s tim da se nadam da će brojno stanje biti veće", kazao je on i dodao kako su odobreni i programi obuke u sektorima metala i tekstila.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije