Tržište

U doba korone najskuplji marihuana i kanabis

U doba korone najskuplji marihuana i kanabis
Foto: Ilustracija | U doba korone najskuplji marihuana i kanabis

​BRISEL - Čim popuste mjere protiv virusa korona, droga će preplaviti evropsko područje, a marihuana i kanabis su trenutno veoma traženi, upozoravaju policijski stručnjaci.

Pandemija je poremetila trgovinu drogom, pa se dileri snalaze tako što ogromne količine kokaina šalju brodovima u kontejnerima ili komercijalnim avionima.

Za kamuflažu koriste voće i povrće, s obzirom na to da je prevoz ovih prehrambenih proizvoda tek neznatno pogođen novonastalom situacijom sa koronom.

Stručnjaci navode da bi cijena heroina mogla biti spuštena na ilegalnom tržištu, dok je cijena marihuane znatno porasla.

U pojedinim evropskim zemljama dio zavisnika koji nisu korisnici medicinskog tretmana nagrnuo je u centre za odvikavanje radi dobijanja "metadona" budući da je heroin skup.

U izvještaju koji je objavio Evropski monitoring centar za droge navedeno je

da su na analiziranim tržištima "darkneta" /dijelovi interneta na kojima se, između drugih nelegalnih radnji, može kupovati i droga/ otkrili kako je u doba korone povećana prodaja proizvoda od kanabisa.

Tržište kanabisa je veliko i mnogi stalni korisnici odlučili su da se bolje snabdiju, očekujući poremećaje na tržištu tokom perioda izolacije, navedeno je u izvještaju.

Za razliku od kanabisa, zabilježen je pad potražnje za sintetičkim drogama, koje se obično koriste u rekreacionim okruženjima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije