Tržište

U novom pogonu u Bosanskoj Krupi zaposleno 50 radnika

U novom pogonu u Bosanskoj Krupi zaposleno 50 radnika
Foto: Ustupljena fotografija | U novom pogonu u Bosanskoj Krupi zaposleno 50 radnika

BOSANSKA KRUPA - U Bosanskoj Krupi je s radom započeo proizvodni pogon koji je u vlasništvu njemačke kompanije "Ringspann", koja se bavi proizvodnjom pogonskih komponenti i dijelova za motore i električna bicikla.

U procesu proizvodnje trenutno je zaposleno 50 osoba, većinom mladih ljudi, a u ovome pogonu radi se obrada metalnih dijelova te sklapanje komponenti za električna bicikla.

Prije nešto više od godinu dana njemački investitor je iznajmio halu u industrijskoj zoni Pilana, gdje je pokrenuta proizvodnja dijelova za električne bicikle, čiji je najveći kupac poznata kompanija "Bosch".

U međuvremenu realizovali su aktivnosti oko izgradnje vlastite hale, gdje je naposlijetku prebačena cjelokupna proizvodnja.

Inače, pomenuta njemačka kompanija ima tradiciju dugu 70 godina, te uspješnu saradnju s brojnim poznatim svjetskim kompanijama kao što su "Rolls-Royce", BMW ili "Siemens", a posjeduju proizvodne pogone u Njemačkoj, SAD, Kini i Južnoj Africi.

Direktor proizvodnog pogona u Bosanskoj Krupi Nermin Kedić naglasio je kako žele ulagati u školovanje i usavršavanje mladog kadra.

"Finansiramo stipendiranje jednog broja učenika, a u našim pogonima učenici će imati priliku da praktično rade i da se upoznaju s osnovama ove proizvodnje. Prosjek starosti u našoj kompaniji je tridesetak godina i veoma smo mlad kolektiv", kazao je Kedić.

Načelnik općine Bosanska Krupa Armin Halitović istakao je kako je ovo veliki dan za ovu lokalnu zajednicu, jer im je primarni cilj otvaranje novih radnih mjesta. "Raduje nas da već planiraju proširenje proizvodnih kapaciteta, a mi smo svim investitorima na raspolaganju ukoliko žele investirati na području naše općine", kazao je Halitović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije