Tržište

Uputstvo o uvozu grožđa spas za domaće vinare

Uputstvo o uvozu grožđa spas za domaće vinare
Foto: Ilustracija | Uputstvo o uvozu grožđa spas za domaće vinare

SARAJEVO, TREBINJE - Uputstvo o uvozu grožđa u zemlju, koje je izradilo Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, za bh. vinare je, kako kažu, spas uz pomoć kojeg će uspjeti barem malo da se oporave od posljedica koje je ovom sektoru donijela pandemija virusa korona.

Kako ističu, time bi se spriječila zloupotreba uvoza grožđa za proizvodnju vina i ujedno pomoglo domaćim vinarima, koji ove godine zbog pandemije nisu uspjeli da plasiraju vina, a zbog rodne godine imaće značajne viškove grožđa.

Uputstvom se uređuju dodatne kontrole i postupanje nadležnih institucija prilikom uvoza grožđa u BiH u skladu s postojećim zakonskim odredbama.

Radovan Vukoje, član Udruženja vinara istočne Hercegovine "Vinos" i vlasnik Vinarije "Vukoje", kaže za "Nezavisne" da će biti jako značajno ukoliko se mjere budu poštovale.

"Ove mjere će biti od velike koristi domaćim proizvođačima, koji su se ove godine našli pred velikim problemom upravo zbog cijele situacije izazvane virusom korona, kad nam je onemogućen plasman vina", dodaje Vukoje.

On je ipak upozorio da, budući da berba grožđa počinje uskoro, ukoliko se nacrt koji je upućen nadležnim institucijama ne donese u narednih dvadesetak dana - kasnije neće ni biti potrebno da se donosi.

Da će uputstvo o uvozu grožđa radi zaštite domaće proizvodnje pomoći vinogradarima smatra i Dragan Anđelić, vlasnik Vinarije "Anđelić" iz Trebinja, koji kaže da mu je drago da su nadležni prepoznali problem s kojima se vinogradari trenutno suočavaju.

"Sada je najbitnije sačuvati vinograde, odnosno da se grožđe plasira", kazao je Anđelić i dodao da nacrt urgentno mora da stupi na snagu jer je ostalo samo nekoliko dana do početka berbe.

Usvajanja ovog dokumenta inicirao je resorni ministar Staša Košarac nakon detaljnih analiza i razgovora sa predstavnicima grupacije proizvođača vina pri Spoljnotrgovinskoj komori BiH, koji su u više navrata iskazali potrebu za zaštitom domaće proizvodnje vina.

"Analizirajući probleme i moguće mjere podrške domaćim vinarima, predložili smo uputstvo o postupanju nadležnih institucija prilikom uvoza grožđa kako bismo doprinijeli saniranju negativnih efekata na domaću proizvodnju vina izazvanih pojavom i širenjem virusa korona. S obzirom na to da su posljedice pandemije gotovo zaustavile prodaju i izvoz vina, naši proizvođači traže donošenje mjera koje bi konkretno pomogle da se smanje zastoji u poslovanju, posebno imajući u vidu i činjenicu da će se situacija dodatno pogoršati na jesen dolaskom nove sezone berbe grožđa i proizvodnje vina", istakao je Košarac.

Ukazao je i na neophodnost ubrzanja aktivnosti nadležnih institucija na donošenju novih propisa iz ove oblasti, s fokusom na donošenje zakona o vinu BiH, koji bi bio usklađen s pravnom stečevinom EU.

Nacrt upućen na saglasnost

Nacrt uputstva o postupanju nadležnih institucija prilikom uvoza grožđa u BiH upućen je na saglasnost ministarstvima poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske i Federacije BiH, Odsjeku za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Brčko distrikta BiH, Upravi za indirektno oporezivanje BiH, Agenciji za bezbjednost hrane BiH, Republičkoj upravi za inspekcijske poslove Republike Srpske, Federalnoj upravi za inspekcijske poslove i Inspektoratu Vlade Brčko distrikta BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije