Tržište

Vlada RS do kraja godine kupuje "Sarajevo-gas"

Vlada RS do kraja godine kupuje "Sarajevo-gas"
Foto: N.N. | Vlada RS do kraja godine kupuje "Sarajevo-gas"

ISTOČNO SARAJEVO - Vlada Republike Srpske je putem Akcijskog fonda RS objavila obavještenje o namjeri preuzimanja kompanije "Sarajevo-gas" iz Istočnog Sarajeva.

Inače, Akcijski fond trenutno ima 30 odsto akcija u "Sarajevo-gasu", Penzijski rezervni fond RS (PREF) 10 odsto i Fond za restituciju RS pet odsto, te tako zajedno posjeduju oko 45 odsto akcija.

U obavještenju se navodi da se za svaku akciju koja je predmet otkupa ponudilac obavezuje da će platiti cijenu od 0,9994 KM.

Iz Akcijskog fonda RS su naveli da je cijena utvrđena u skladu sa članom 15. Zakona o preuzimanju akcionarskih društava i predstavlja knjigovodstvenu vrijednost akcija s pravom glasa, utvrđenu na dan posljednjeg godišnjeg finansijskog izvještaja.

"Osnovni kapital emitenta iznosi 16.399.601 KM, a podijeljen je na 16.399.601 redovnu (običnih) akciju, klase A, nominalne vrijednosti jedan KM. Ponudilac i lice koje s njim zajednički djeluje zajedno posjeduju 7.379.825 akcija, što znači da je predmet ponude za otkup 9.019.576 akcija. Ukoliko bi bile sve otkupljene, ovaj posao bi ukupno koštao nešto više od devet miliona KM", ističe se u ovom obavještenju.

Nedeljko Elek, direktor "Sarajevo-gasa", rekao je za "Nezavisne novine" da je ovo strateška odluka Vlade RS da putem kupovine akcija ove firme kontroliše gasovod veličine 60 kilometara i krene u gasifikaciju cijelog istočnog dijela Republike Srpske.

"Na proljeće ćemo krenuti sa gasifikacijom šest opština. Iz vlastitih sredstva smo krenuli sa montiranjem velike gasne stanice u Šekovićima. Slijede Milići, Vlasenica, ski-centar 'Igrišta', jedan krak prema Han Pijesku, Pale, te gasifikacija 'Toplane' u Istočnom Novom Sarajevu", objasnio je Elek.

Na pitanje koji su naredni ciljevi nakon preuzimanja "Sarajevo-gasa", Elek odgovara da je prvi i osnovni gasifikacija navedenih opština.

"Paralelno s tim imamo namjeru da gradimo jedno veliko skladište u Istočnoj Ilidži, gdje bismo mogli da lagerujemo gas. Tu je i cilj nastavak gasifikacije prema Bratuncu, Srebrenici i Zvorniku", kazao je Elek.

Miloš Grujić, direktor Penzijskog rezervnog fonda Republike Srpske, kazao je kratko za "Nezavisne" da će ova institucija učestvovati u preuzimanju kompanije "Sarajevo-gas".

"Dobili smo obavještenje, upoznati smo s odlukom Vlade RS te ćemo imati aktivnosti za realizaciju ove investicije. Maksimalan iznos transakcije, pod uslovom da se prijave svi akcionari, je 9.014.368,68 maraka. PREF će učestvovati sa najviše jednom trećinom iznosa. Ovakva preuzimanja traju do dva mjeseca. Nadamo se da će biti završeno do kraja godine", istakao je Grujić.

Do jula ove godine je većinski vlasnik "Sarajevo-gasa" bio Vojin Mitrović, aktuelni ministar transporta i komunikacija BiH, i to preko svojih bijeljinskih firmi "Oktan promet" i "Šipad komerc".

Podsjećamo, Vlada RS donijela je odluku 1. septembra kojom zadužuju Investiciono-razvojnu banku RS i Fond PIO da iz sredstava fondova kojim upravljaju (Akcijski fond RS, Fond za restituciju RS i Penzijski rezervni fond PREF) preuzmu redovne akcije "Sarajevo-gasa".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije