Tržište

Vlada RS uvela ograničenje: Maksimalna cijena hljeba od 600 grama 1,9 KM

Vlada RS uvela ograničenje: Maksimalna cijena hljeba od 600 grama 1,9 KM
Foto: Pixabay | Vlada uvela ograničenje: Maksimalna cijena hljeba 1,9 KM

BANJALUKA- Vlada Republike Srpske utvrdila je danas da maksimalna maloprodajna cijena bijelog hljeba težine 600 grama proizvedenog od brašna tip 500 bude 1,9 KM, izjavio je ministar trgovine i turizma Srpske Denis Šulić.

"S obzirom na to da nismo mogli postići dogovor sa pekarima po pitanju cijene hljeba Ministarstvo je donijelo odluku da maksimalna cijena hljeba može biti 1,9 KM", rekao je Šulić.

"Odluka je bespotrebno donesena, pošto već u Banjaluci koja je najkritičnija po pitanju cijene hljeba, u svakom trgovačkom centru postoji hljeb koji je te cijene, tako da  za odlukom nije postojala potreba", kazao je za "Nezavisne novine", Saša Trivić, vlasnik kompanije "Krajina Klas", u čijem sastavu posluje i  "Manja".

"Vlada RS ma pravo da naredi bilo šta, a mi kao pekari imamo pravo ukoliko nam se ne isplati to ne proizvodimo", kazao je Trivić i dodaje da će se odluka Vlade poštovati.

"Ostaje da vidimo da li će biti nestašice hljeba na tržištu", kazao je Trivić i dodaje da hljeb te gramaže, oni uopšte nemaju u proizvodnji i, kako kaže, na njih se kao preduzeća ova odluka uopšte ne odnosi.

Da će donošenje uredbe stvoriti probleme smatra Goran Grabovac, direktor pekare "Sunce" iz Srpca i predsjednik Udruženja pekara regije Banjaluka pri Privrednoj komori Republike Srpske, koji za "Nezavisne novine" ističe da se proizvod koji se stavlja pod posebnu uredbu već nalazi na uredbi iz 2007. godine.

"Ovom uredbom je donesena uredba na uredbu. Ne znam da li je to presedan ili je to praksa da se uredbe na određeni proizvod donose u više navrata", kazao je on.

Kako navodi, ova situacija je novi momenat za pekare.

"Mi ćemo se u organizacijom i svakom drugom smislu prilagoditi. Da li će biti i koliko će biti toga hljeba na policama, to vam ne može garantovati niko. Čekali smo uredbu i uredba je, u neku ruku, očekivana", ističe Grabovac za "Nezavisne novine".

Prema njegovim riječima, ovdje se sada javlja još jedan problem, a to je potencijalno poskupljenje hljeba koji je do sada bio jeftiniji od 1,9 KM.

"Tu se javlja jedan drugi problem s obzirom da će s uredbom od 1,9 KM doći do poskupljenja hljeba kod onih subjekata koji su imali hljeb na cijeni od 1,5 KM, 1,7 KM ili 1,8 KM . Nas interesuje na koji način će Vlada postupati prema tim subjektima koji su uredbom o ograničenju marže potencijalno povećali cijenu tog proizvoda do maksimalne 1,9 KM vrijednosti", objašnjava on.

Na pitanje da li očekuje da će do toga doći, Grabovac ističe da ne vidi zašto do toga ne bi došlo kada je uredba na neki način vid naredbe.

"Mislim da će sigurno biti ogroman prostor za manipulaciju", kaže on.

Inače, hljeb po nižoj cijeni građani Srpske neće moći kupiti od sutra, jer odluka stupa na snagu osam dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srpske".

Murisa Marić, izvršna direktorica Udruženja građana "Don" Prijedor kazala da je dobro što je nađeno kompromisno rješenje da postoji jedna vrsta hljeba po istoj cijeni.

"Da li ćemo ovom uredbom pomoći socijalno ugroženima ostaje da vidimo, ali ono što je sigurno jeste da je ova cijena i dalje visoka posebno ako vidimo da je u maloprodaji kilogram brašna od 1,5 do 1,8 KM, mislim da je ima još puno prostora da cijena bude i znatno niža", kazala je Marićeva za "Nezavisne novine".

Ističe, da je jako bitno da dođe do ograničenja barem jedne vrste hljeba, da ne može dalje poskupljivati, te kako kaže to je jedan određen pomak.

"Nadam se da će trgovci da prihvate da taj hljeb bude vidno izložen da građani mogu da prepoznaju koja je to vrsta hljeba",  istakla je ona.

Iz Vlade Srpske navode da će inspekcijski nadzor nad primjenom ove odluke vršiti Republička uprava za inspekcijske poslove posredstvom republičkog tržišnog inspektora i tržišnog inspektora u jedinicama lokalne samouprave.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije