Tržište

Zaustavljen izvoz jaja da bi se pokrilo domaće tržište

Zaustavljen izvoz jaja da bi se pokrilo domaće tržište
Foto: Ilustracija/Arhiva | Zaustavljen izvoz jaja da bi se pokrilo domaće tržište

​DONJI ŽABAR, LJUBINJE - Nestašice konzumnih jaja u Bosni i Hercegovini nema, ali prema riječima naših sagovornika, da bi se zadovoljile potrebe domaćeg tržišta, izvoz iz bh. je trenutno u stagnaciji.

Predrag Miličić, predsjednik Zajednice živinara RS, koji je ujedno i direktor preduzeća "Agreks" iz Donjeg Žabara, rekao je za "Nezavisne novine" da u Bosni i Hercegovini trenutno ima dovoljno konzumnih jaja i da nema bojazni za nestašicu.

"Imali smo period u kojem se osjećala nestašica ovih proizvoda, što je uticalo na povećanje cijena", rekao je Miličić.

Prema njegovim riječima, proizvođači su imali probleme zbog teških uslova koje je prouzrokovala prvo pandemija, a zatim i sukob u Ukrajini.

"Suštinski problem u Evropi kada je u pitanju proizvodnja jaja jeste pojava ptičjeg gripa, koja je poharala mnoge proizvodnje u Evropi, ali srećom u Bosni i Hercegovini nije bilo takvih slučajeva", rekao je Maličić.

"Problem sa kojim se trenutno suočavamo jeste izvoz, koji je u posljednjih sedam do osam mjeseci veoma loš, skoro nikakav. Mi smo firma iz BiH koja jedina ima pristup evropskom tržištu kada je u pitanju izvoza jaja, a trenutno smo izvoz obustavili da bismo mogli da zadovoljimo naše tržište", rekao je Maličić, dodajući da su izvozne cijene bile dobre, ali da je prioritet domaće tržište.

"Snabdijevanje domaćeg tržišta neće biti ugroženo, ali ostaje da vidimo šta će se dešavati sa izvozom u narednom periodu", rekao je Maličić.

Dušan Koljibabić, direktor kompanije "Koka produkt" d.o.o. Ljubinje, rekao je za "Nezavisne novine" da su proizvođači konzumnih jaja godinama ukazivali na probleme koji bi se mogli desiti u domaćoj proizvodnji.

"Godinama smo ukazivali na neke devijacije na tržištu, odnosno na glavne probleme koje imamo u domaćoj proizvodnji. Nažalost, na ovakvu situaciju uticali su razni faktori, kako unutrašnji tako i regionalni", rekao je Koljibabić.

Prema njegovim riječima, svi proizvođači manje-više dijele iste probleme u vezi sa izvozom konzumnih jaja iz Bosne i Hercegovine.

"U cjelini gledano, svaka proizvodnja mora dobiti važnije mjesto u društvu, jer mi koji proizvodimo nismo dovoljno poštovani od ovog društva", rekao je Koljibabić.

Podsjećamo kako su "Nezavisne novine" ranije pisale, u decembru prethodne godine došlo je do poskupljenja konzumnih jaja u Bosni i Hercegovini.

Kako su tada kazali naši sagovornici, do poskupljenja je došlo zbog visokih cijena u Evropi, a koje su uticale na pojedine proizvode koji se koriste u proizvodnji, kao i zbog visokih cijena sirovina. Poskupljenje u decembru iznosilo je oko deset odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije