Tržište

Pratite nas na Google news

Zbog pandemije i namjenska industrija zabilježila pad izvoza

Zbog pandemije i namjenska industrija zabilježila pad izvoza
Foto: Ilustracija | Zbog pandemije i namjenska industrija zabilježila pad izvoza
N.N.

Zbog pandemije i namjenska industrija BiH zabilježila pad izvoza. Uticaj pandemije na namjensku industriju, za razliku od većine ostalih grana privrede, a posebno na metalsku industriju, nije toliko snažan, ipak namjenska industrija BiH u sedam mjeseci ove godine zabilježila je pad izvoza od 8,64 posto u odnosu na isti period lani.

"U sedam mjeseci izvozna struktura i po proizvodima i po tržištima je slična prošlogodišnjoj, s tim da je primjećen značajan rast na tržištu Turske, SAD i Švicarske, a od novih tržišta tu su Kuvajt, Alžir i Bangladeš", istaknuto je na nedavnom sastanku članova Grupacije namjenske proizvodnje pri Vanjskotrgovinskoj komori BiH, s ciljem donošenja zajedničkog plana aktivnosti za narednu godinu.

Prošla godina je za namjensku industriju BiH, kako je rečeno tom prilikom, bila rekordna.

Izvoz je iznosio više od 240 miliona KM i to se uglavnom odnosi na municiju, a u znatno manjem iznosu na oružje i njegove dijelove, te eksploziv. U 2019. najbolji izvozni rezultati ostvareni su na tržištu Saudijske Arabije (34 posto) i Egipta (28 posto).

Najtraženiji proizvod , kao i u prethodnim godinama, je municija kalibra od 5,56 do 155 milimetara, istaknuto je tokom sastanka.

(Klix.ba)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije