Tržište

Žene i dalje plaćene 13 odsto manje u odnosu na muškarce

Žene i dalje plaćene 13 odsto manje u odnosu na muškarce
Foto: Pixabay | Žene i dalje plaćene 13 odsto manje u odnosu na muškarce

BRISEL - Žene u EU i dalje su u prosjeku plaćene 13 odsto manje u odnosu na muškarce na istim poslovima, uprkos činjenici da su jednake plate dio zakona Unije, saopštila je Evropska komisija.

"Jednaka plata za isti posao ili radno mjesto jednake vrijednosti jedan je od osnovnih principa EU. To je ustanovljeno Rimskim ugovorom 1957. godine. Međutim, napredak u radu na eliminaciji rodne razlike u platama stagnira ove godine i spor je u posljednjih nekoliko godina", navodi se u saopštenju.

Komisija je, u pokušaju da pomogne rješavanju problema, izdala Ukaz o transparentnosti zarade, koji je stupio na snagu početkom juna.

Direktiva, koja je u zakonu EU, postavlja okvir za primjenu ideje o "radu jednake vrijednosti" i kriterijume poređenja koji uključuju vještine, trud, odgovornost i uslove rada.

Dokument ima za cilj da pomogne radnicima da identifikuju platnu diskriminaciju i da je ospore. Međutim, to tek treba da bude transponovano u državno zakonodavstvo u 27 zemalja EU, koje imaju rok od tri godine da to urade.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije