Nezavisni stav

Bahatost nam može doći glave

Svima nam se zaledila krv u žilama u srijedu kada je Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite RS, na pres-konferenciji izrekao broj 59.

Da, to je broj novozaraženih virusom korona u Republici Srpskoj, a dan ranije bio je samo dva. Kada se tome dodaju i 34 novooboljela u Federaciji BiH i jedan u Brčkom, te izjava Peđe Kovačevića, načelnika Klinike intenzivne medicine za nehirurške grane UKC RS, da u devetoj nedjelji imamo najveći broj oboljelih i hospitalizovanih pacijenata u najvećoj zdravstvenoj ustanovi i 121 bolesnika govori da nešto nije dobro i da ćemo možda imati gori scenario. 

Drugim riječima, nadležni nam poručuju da nam se crno piše ukoliko se ne dozovemo pameti. A ruku na srce, imali smo već devet nedjelja da se dozovemo.

Nažalost, ima neodgovornih pojedinaca koji se ne obaziru na preporuke nadležnih, koji rade šta hoće, koji se bahato ponašaju, koje nije briga za svoj život, onda možemo zamisliti koliko im je stalo do tuđeg. Da ima neodgovornih, pokazuje i vrtoglavi porast broja oboljelih sa dva na 59, a to još potkrepljuje i izjava nadležnih da se pojedini građani ne drže propisanih mjera, a što je posebno bilo vidljivo proteklog praznika i intervala lijepog vremena.

Postavlja se i pitanje šta su radili policija RS i nadležni inspekcijski organi. Zašto nisu kažnjavali neodgovorne pojedince. Bez obzira na to što je bio Vaskrs, ako su neki kršili zakon, zašto im nisu napisane kazne, zašto im se progledalo kroz prste. Vaskrs slavi život, a da bismo to radili i narednih godina, moramo prvo da pobijedimo koronu, koja je u svijetu odnijela stotine hiljada života, a i kod nas nije mali broj.

Takođe, čast svim odgovornim ljudima, kojih je na sreću velika većina, koji se pridržavaju propisanih mjera, koji revnosno nose maske, rukavice, drže propisanu distancu... Ali, nadam se da će se i oni drugi dozvati pameti jer je krajnje vrijeme da shvate da jedan ljudski život nema cijenu.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije