Film i serije

Dan Harija Potera: Za uspjeh nije dovoljan samo čarobni štapić

Dan Harija Potera: Za uspjeh nije dovoljan samo čarobni štapić
Foto: N.N. | Dan Harija Potera: Za uspjeh nije dovoljan samo čarobni štapić

​Ono što je za bejbi bumere bila saga "Zvjezdani ratovi", to je za milenijalce "Hari Poter". Svijet čarobnjaka, ali prije svega priča o prijateljstvu i arhetipska borba između dobra i zla, omađijali su svijet još 1997. Ta magija traje i dan-danas. Prvi četvrtak u februaru rezervisan je za Poteromaniju.

Priča o Dječaku-sa-ožiljkom (Hari Poter, kog u filmu tumači Danijel Redklif) i Onome-čije-se-ime-ne-smije-izgovoriti (izgovorićemo ga – Lord Voldemor, kog tumači Rejf Fajns) aktuelna je i 23 godine od objavljivanja prve knjige, piše RTS.

Mnogi su odrasli uz ovaj serijal, učili o prijateljstvu, povjerovali u bajku, razočarali se kad zlo pobjedi, ali ipak nastavili da vjeruju u dobro. Šta je Harija Potera učinilo fenomenom moderne kulture?

Knjige

Serijal o Hariju Poteru napisala je Dž. K. Rouling koja do 1997, kada izlazi prvi dio Hari Poter i kamen mudrosti, živi od socijalne pomoći. Nakon prvog dijela slijede nastavci Dvorana tajni, Zatvorenik iz Askabana, Vatreni pehar, Red feniksa, Polukrvni princ, Relikvije smrti.

Postoji i osma knjiga Ukleto dijete, koja je urađena u formi dramskog teksta za predstavu koja se igrala u Engleskoj.

Serijal o Hariju Poteru preveden je na više od 80 jezika i prodat u više od pola milijarde primjeraka. To je najprodavaniji serijal knjiga u istoriji, a Dž. K. Rouling je od socijalnog slučaja postala multimilijarderka.

Filmovi

Po knjigama je snimljeno ukupno osam istoimenih filmova u produkciji "Varner brosa". Dž. K. Rouling je autorska prava za prvu knjigu prodala za nešto više od milion dolara. Danas franšiza vrijedi oko 25 milijardi.

Prvi dio izašao je 2001. godine, a posljednji 2011. Od vedrog prvog dijela, kroz svaki film priča postaje sve mračnija i teža, kako se odnosi između Harija, Rona i Hermione komplikuju, a Voldemor na svaki način pokušava da uništi Harija.

Magija širom svijeta

Veliki uspjeh serijal je postigao u zemljama širom svijeta. U brojnim gradovima postoje specijalizovane prodavnice u kojima se mogu kupiti plaštovi, čarobni štapići, metle i drugi magični predmeti.

Takođe, izmišljeni sport kvidič, samo adaptirana za "normalne"uslove igra se na koledžima širom svijeta, između ostalih i na Harvardu i Jejlu. Neke izmišljene riječi iz knjiga dospjele su u Oksfordov rečnik. 

Stanica Kings Kros 9 i 3/4, sa koje se mladi čarobnjaci ukrcavaju u voz za školu magije Hogvorts, jedno je od najpopularnijih mjesta za turiste koji posjećuju London.

Kontroverze

Uprkos veoma velikom uspjehu, priča o Hariju Poteru i svijetu čarobnjaka naišla je na brojne kritike i izazvala kontroverze. Autorku su optuživali da podstiče vjeru u magiju, vještice i čarobnjake, prije svega u zemljama u kojima je katoličanstvo duboko ukorenjeno u društveni sistem vrijednosti.

Baš zbog toga, u jednoj katoličkoj školi u Tenesiju, iz biblioteke su uklonjene sve knjige o Hariju Poteru kako se djeca ne bi podsticala da prizivaju zle duhove.

Uticaj na kulturu i mlade naraštaje

Priča o Hariju, Ronu i Hermioni, magiji, prijateljstvu, ljubavi i mržnji, vratila je djecu u biblioteke, privolela ih da čitaju i „debele“ knjige sa više stotina stranica. Postoji podatak i da je bar jedan naslov iz serijala sve do danas među najpozamljivanijim knjigama u bibliotekama.

Takođe, uspjeh ovog serijala namamio je izdavače da više ulažu u knjige za djecu, iako Harija Potera mogu da čitaju sve generacije baš zbog vanvremenskih tema koje priča obrađuje. Djela Dž. K. Rouling utrla su put i za druga tinejdž izdanja, poput "Sumrak sage".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije