Film i serije

Emina Škaljić za "Nezavisne": Budućnost je u kreativnom radu

Emina Škaljić za "Nezavisne": Budućnost je u kreativnom radu
Foto: N.N. | Emina Škaljić za "Nezavisne": Budućnost je u kreativnom radu

Emina Škaljić, studentkinja na Akademiji likovnih umjetnosti (ALU), dobitnica je Njujorške umjetničke rezidencije za 2020. godinu, a riječ je o nagradi za njen rad na dizajnu promotivnih materijala za Bosanskohercegovački filmski festival (BHFF) 2020. Ona će predstaviti svoj projekat pred BHFF publikom 11. aprila tekuće godine na završnoj ceremoniji sedamnaestog izdanja pomenutog festivala, a više o svemu Škaljićeva je govorila za "Nezavisne".

NN: U aprilu putujete u Njujork. Kakva su Vaša očekivanja i koliko su, po Vašem mišljenju, značajne ovakve nagrade i stipendije?

ŠKALJIĆ: Radujem se što ću upoznati ljude koji već godinama organiziraju BHFF i druge učesnike festivala, kao i pogledati ovogodišnje filmove. Posjetu Njujorku ću, naravno, iskoristiti i da vidim neka meni interesantna mjesta. Po mom mišljenju, ovakve nagrade i stipendije su izvrstan podsticaj mlađim generacijama i studentima, kao i pokazatelj da kreativni rad ima budućnost u današnjem svijetu. Pored toga pružaju i priliku studentima da prošire svoje vidike i znanje putujući te da vide kako se vizualna kultura transformiše od jednog mjesta do drugog. Samim tim, predstavljaju  dodatnu vrijednost za dalji trud i rad.

NN:  Vaš rad prikazuje njujorške ulice zajedno s Titovom ulicom u Sarajevu. Otkud ovakva paralela i šta je zajedničko Njujorku i Sarajevu, SAD i BiH? Šta možemo učiti jedni od drugih?

ŠKALJIĆ: Kada sam počela raditi na dizajnu plakata za ovogodišnji BHFF, razmišljala sam kako da slikovito spojim film, BiH i Ameriku. Sjetila sam se da sam prije nekoliko godina vidjela veoma impresivan ciklus fotografija na kojima je fotograf isprintane fotografije scena iz filmova snimanih u Njujorku fotografisao na njihovim stvarnim lokacijama i to toliko savršeno da su se potpuno uklopile u ostatak okoline. Kako se na BHFF-u BiH u stvari "uklapa" u Njujork, ja sam to iskoristila kao inspiraciju i spojila sliku tipične ulice u Njujorku sa Titovom, jer sam šetajući uvidjela da se perspektive mogu idealno uklopiti. Pošto je BHFF ipak festival filma, iskoristila sam klasičnu filmsku klapnu umjesto čistog kvadrata kao sponu dvije perspektive. Pa, perspektiva je zajednička! (smijeh) Njujork ima svoj šarm, otvoren je mozaik raznih ljudi od kojih svako donosi nešto svoje gradu, njegovoj kulturi i ritmu života, isto kao i u Sarajevu. Ili, na primjer, Njujork je poznat i kao Velika jabuka, a jedan od slatkiša omiljen kako kod građana tako i posjetilaca Sarajeva je tufahija. Složićete se da ipak ima tu nešto….

NN: Šta je, po Vašem mišljenju, grafički dizajn, koliko je on vezan za umjetnost, a koliko za unosan posao u današnjem vremenu?

ŠKALJIĆ: Otkako sam počela studirati na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu, redovno nailazim na situacije gdje objašnjavam starijim članovima porodice šta je tačno grafički dizajn, koja je njegova važnost i primjena. Definisala bih ga kao spoj estetike, umjetnosti, funkcije i vizualne komunikacije. U današnje vrijeme grafički dizajn je prisutan svugdje oko nas kroz reklame, video-igrice, filmove, postere, knjige, veb-stranice, naljepnice, izgled brendova, loga, itd. I upravo zbog toga grafički dizajn je postao veoma relevantna profesija i mislim da će u budućnosti zbog razvoja informatičkih tehnologija sve više dobijati na značaju.

NN: Studentkinja ste na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu. Kakva su Vaša očekivanja nakon završenih studija s obzirom na to da sve češće slušamo priče kako fakulteti i akademije danas nisu usklađeni sa tržištem rada i da je mnogo svršenih studenata bez posla?

ŠKALJIĆ: Kako sam sada na samom kraju studija na ALU, vidim koliko ova akademija pripremi i nauči studente. Od samog početka studija moglo se primijetiti da je akcenat stavljen na multidisciplinarnost. Tokom studija imali smo predmete multimediji, fotografija, tipografija, marketing, propaganda, vizualne komunikacije, slikarstvo, crtanje, itd. Svaki od njih je doprinio oblikovanju procesa našeg sticanja znanja i stručnosti za grafički dizajn. Svi naši profesori su radili ili i dalje aktivno rade u području grafičkog dizajna, i nesebično nam prenose svoja praktična iskustva, savjete o radu sa klijentima, kao i mnoge druge "male tajne velikih majstora" grafičkog dizajna. A, zahvaljujući internetu i tehnološkom razvoju, pred mladim dizajnerima su mnoge mogućnosti, pa je na nama da ih iskoristimo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije