Film i serije

Emitovanje serije "Koža" počinje na RTS-u 20. januara

Emitovanje serije "Koža" počinje na RTS-u 20. januara
Foto: Dražan Pozderović | Emitovanje serije "Koža" počinje na RTS-u 20. januara

BANJALUKA - Početak emitovanja serije "Koža", svojevrsnog trećeg dijela radnjom nezavisne, ali mjestom i autorskom ekipom povezane trilogije "Meso", "Kosti, "Koža", scenariste Nikole Kolje Pejakovića i reditelja Saše Hajdukovića, zakazano je za 20. januar na Radio-televiziji Srbije (RTS).

Ovo je najavljeno danas na konferenciji za novinare u Banjaluci kojoj su, uz Pejakovića i Hajdukovića, prisustvovali i Dragan Bujošević, generalni direktor RTS-a, i Brankica Janković, producent i direktorica serije.

Serija će trajati do marta, a biće emitovana svake subote i nedjelje na prvom programu RTS-a.

Pored toga što potpisuje scenario, Nikola Kolja Pejaković u seriji igra glavnog lika Slobodana Miloševića, čije ime i prezime ne asocira samo na srpskog državnika s kraja dvadesetog vijeka, nego i na glavnog lika iz poznatog filma Miloša Radivojevića "Dečko koji obećava" iz 1981. godine, kojeg je maestralno igrao Aleksandar Berček.

Odgovarajući na pitanje "Nezavisnih", Pejaković kaže da ime glavnog lika u "Koži" nema veze ni sa jednim, ni sa drugim Slobodanom Miloševićem.

"Kao mnoge stvari koje radim, i ovu sam radio naprečac i bez puno razmišljanja, što me kasnije obično košta. Te stvari su duboko u meni i ja mislim tako kao što radim, naravno. Ipak ne razmišljam odakle to dolazi, ne osvijestim to. Što se mene tiče, meni je bliži Slobodan Milošević iz 'Dečka koji obećava'. Taj lik i taj čovjek me više uzbuđuje nego ovaj drugi, mnogo više mi je značio u životu i taj film i taj karakter. Sa druge strane, dio radnje se dešava u Hagu, u zatvoru u Holandiji, što je opet vezano za Miloševića političara. Ako moram da odgovorim na pitanje direktno, odgovoriću da ime lika jeste više vezano za 'Dečka koji obećava', nego za ovog drugog. Mada i 'Dečko koji obećava' je imao svoj bumerang efekat u trenutku kada je Slobodan Milošević došao na vlast i kada su ljudi shvatili da se lik iz filma tako zvao. Tad je taj film dobio neki drugačiji, čudniji efekat, ali to puno ne znači u seriji 'Koža'. Ime lika nema neke reperkusije i posljedice na radnju", istakao je Pejaković.

On dodaje da je u realizaciji trilogije ključna bila pomoć RTS-a.

"O 'Koži' ne mogu puno da govorim jer sam igrao glavnu ulogu i nisam baš realan. Ne mogu to da gledam bez predrasuda i nekih ličnih i subjektivnih naočara. Mi to, na kraju krajeva, pravimo zbog publike i publika je tu glavni sudija.  Meni je drago što smo ovdje i što smo došli do ovog nivoa saradnje sa RTS-om i što je Banjaluka i Republika Srpska pokazala da ima, da može i da je čitav taj napor koji je poslije rata napravljen, da se napravi Akademija umjetnosti, da se školuju kadrovi, krunisana 'Kožom'. 'Koža' jeste kruna svih tih napora. U to su uključeni svi. Na kraju krajeva, ta pomoć RTS-a nije bila samo pomoć 'Bosonogoj', to je pomoć sredini koja tu pomoć zaslužuje", naveo je Pejaković.

Brankica Janković, u ime agencije "Aquarius" i "Bosonoge" produkcije, kazala je da je priča oko trilogije počela od nule, da je bilo izuzetno teško i zahtjevno snimiti "Meso", a da je poslije, nakon uspjeha prvog dijela, sve išlo znatno lakše.

"Iskoristio bih priliku da još jednom zahvalim RTS-u i čitavoj ekipi serije. Izuzetno sam zadovoljan kako smo uradili seriju. Što se tiče trilogije, u odnosu na prva dva dijela, od početka rada na 'Koži' bio sam najzadovoljniji i mislim da će se to vidjeti i u samom rezultatu serije", kazao je Saša Hajduković.

Dragan Bujošević dodaje da su sa "Mesom" na RTS-u imali određenu vrstu straha, jer je serija bila drugačija od svega ostalog, ali da je rezultat bio, kako u nastavku potvrđuje, više nego dobar.

"'Kosti' su bile još bolje, a kao kruna svega stiže 'Koža'. Očekujem da će i gledaoci 'Kožu' dočekati kao vrhunac trilogije, zato što je to najintimnija priča od ove tri", istakao je Bujošević.

Dodao je da RTS nastavlja saradnju sa "Bosonogom".

"Uradićemo novu trilogiju koja će se zvati 'Jeretičke priče' i referisaće se na Branka Ćopića", najavio je Bujošević.

Pejaković je potvrdio da će "Jeretičke priče" u prvom dijelu govoriti o piscu Branku Ćopiću, drugi dio će pričati priču o policajcu istog imena i prezimena, dok ce treći dio biti posvećen novinaru Branku Ćopiću.

"Svaki dio imaće po šest epizoda, a naravno, drugi i treći dio nemaju veze sa našim poznatim piscem, nego samo imaju isto ime i prezime, te sličnu krajišku dušu", riječi su Nikole Kolje Pejakovića.

Iza serije "Koža" stoji kreativni tim produkcije "Bosonoga", kao i glumačka ekipa koju uz Pejakovića čine: Aleksandar Jovanović, Nebojša Dugalić, Sanja Vejnović, Vesna Trivalić, Slobodan Ninković, Aleksandar Stojković, Ljubomir Bandović, Nataša Ninković, Jovo Maksić, Jovana Gavrilović, Milica Janevski, Vladimir Đorđević, Marko Todorović, Boris Isaković, Amar Ćorović, Marko Gvero, Miljka Brđanin, Slobodan Perišić, Ljubiša Savanović, Mirjana Đurđević, Vahid Džanković, Aleksandar Đurica, Željko Erkić, Boris Šavija, Branko Vidaković, Vuk Kostić i drugi.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije