Film i serije

Fikcija otvara Kratkofil Plus

Međunarodni filmski festival "Kratkofil Plus", koji na banjalučkoj tvrđavi Kastel počinje 24. jula, biće otvoren projekcijom filma "Heri Din Stenton: Djelimično fikcija", a u takmičarskom programu ovogodišnjeg festivala biće prikazana 44 filma iz cijelog svijeta.

Do 28. jula posjetioci će imati priliku da filmove gledaju u Domu omladine i na tvrđavi Kastel.

Heri Din Stenton je legenda američkog filma. Igrao je u više od 150 naslova, a rediteljka Sofi Iber snimila je impresionistički dokumentarni film o tom kultnom glumcu.

Bogat revijalni program festivala čine i dokumentarac "Pussy Riot - Pank molitva", "Čin smaknuća" i neobičan omnibus "Košnice", kojim će festival biti zatvoren.

Dokumentarni film "Pussy Riot - Pank molitva" imao je premijeru na ovogodišnjem filmskom festivalu "Sundance", a film govori o priči svjetski poznatog benda čije članice služe kaznu u ruskim zatvorima jer su izvele "aktivistički nastup" u pravoslavnoj crkvi u Moskvi.

Režiseri filma Majk Lerner i Maksim Pozdorovkin biće gosti festivala, a svi zainteresovani će moći razgovarati s njima dan nakon projekcije filma, 26. jula u Domu omladine.

Film "Čin smaknuća" je vizija iz noćne more, putovanje kroz uspomene i maštu zločinaca i šokantno banalnog režima korupcije i nekažnjivosti u kojem žive. Festival će biti zatvoren filmom "Košnice", koji je nastao u koprodukciji filmskih škola iz pet gradova.

Za razliku od prethodnih godina, posjetioci će za ulaz na "Kartkofil Plus" ove godine morati da izdvoje jednu KM, zbog smanjenog budžeta festivala.

"Ovo je prelomna godina u kojoj ćemo vidjeti da li ćemo moći nastaviti da radimo. Zbog toga smo odlučili da uvedemo naplaćivanje simbolične ulaznice od jedne KM. Potrebno je naglasiti da ulaznice neće spasiti festival, ali će nam omogućiti apliciranje festivalskog projekta 'Media programu'", saopštili su organizatori festivala.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije