Film i serije

Gledaoci kino-dvorane zamijenili TV ekranima

Gledaoci kino-dvorane zamijenili TV ekranima
Foto: Pixabay/Ilusrtacija | Gledaoci kino-dvorane zamijenili TV ekranima

​Jul je bio presudan za svijet sedme umjetnosti, jer su distributeri odlučili da prekinu tradicionalne projekcije filmova u bioskopima te da svoja ostvarenja publici predstave na malim ekranima.

Ova odluka je sa sobom povukla niz pitanja o tome kako će novi sistem projekcija djelovati na već poljuljanu situaciju zbog virusa korona kada su bioskopi u pitanju, jer može promijeniti navike publike, koja će radije čekati da film pogleda kod kuće umjesto tradicionalnog gledanja u bioskopu.

Ranijih godina, nakon što bi filmsko ostavrenje bilo emitovano u bioskopu, prolazilo je u prosjeku 90 dana prije nego što bi se pojavilo na malim ekranima. Filmski tvorci su odlučili da to vrijeme sada svedu na svega 17 dana, koliko će biti potrebno da film bude na televiziji nakon emitovanja u bioskopu.

Ovakva odluka je stvorila bojazan da će zbog toga publika radije čekati film na televiziji, nego što će birati odlazak u bioskop.

Ipak, po riječima filmskih stručnjaka, taj brod je već isplovio. U ekskluzivnom istraživanju, koje je sprovedeno na teritoriji Sjedinjenih Američkih Država, više od polovine ispitanih je reklo da će radije da čeka i prvobitnih 90 dana da bi pogledalo nova ostvarenja kod kuće, a glavni razlog za ovu odluku je strah od virusa korona.

Sudeći po istraživanju koje je obavljeno nad uzorkom od 1.000 ljudi, svega 12 odsto bi pogledalo novi film u bioskopu, dok su ostali birali da čekaju nove naslove na TV ekranima.

Ipak, ova analiza je pokazala i različite rezultate kada su u pitanju određeni filmovi, pa je tako ostvarenje "Tenet" Kristofera Nolana povuklo sa sobom najveći broj onih koji bi film gledali u bioskopu, a kada je u pitanju film "Mulan" većina gledalaca bi ga radije pogledala kod kuće nego u bioskopu.

Što se tiče ostalih ostvarenja, nešto veći procenat gledalaca bi novi film o Džejmsu Bondu i novi "Maverik" Toma Kruza pogledalo u bioskopu, dok ostali ipak biraju da u sedmoj umjetnosti uživaju iz topline svog doma.

Većina bioskopa širom svijeta je još zatvorena i situacija je identična skoro u svim zemljama, pa tako ne postoji izuzetak ni kod nas. Portparol bioskopa "Palas" u Banjaluci Marina Popović je ranije za "Nezavisne" istakla da se nadaju da će datumi otvaranja kino-dvorana uskoro biti poznati te da svi pomno prate situaciju i preporuke Kriznog štaba.

"Mi ćemo pratiti i sprovoditi sve preporučene mjere, a što se tiče repertoara i redovnog prikazivanja, čekamo da se tržište otvori i da se ispune svi uslovi, a oni podrazumijevaju i da epidemiološka situacija bude dobra i da bude dovoljan fond filmova na tržištu. Situacija je ista u svim krajevima svijeta, mi nismo ni ispred ni iza. Studiji pomjeraju filmove, tako da će i kod nas doći do pomjeranja filmova. Kada budemo imali novi plan prikazivanja svakako ćemo ga objaviti", istakla je Popovićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije