Film i serije

Istraživanje stvarne religije temeljene na "Velikom Lebovskom"

Istraživanje stvarne religije temeljene na "Velikom Lebovskom"
Foto: Twitter / Printscreen | Istraživanje stvarne religije temeljene na "Velikom Lebovskom"

Oh, uobičajno; ja kuglam. Vozam se okolo. Povremeno imam flešbekove od esida - mislim da se ovim citatom Face (eng. Dude) može početi tekst o tome koliki je uticaj film "Veliki Lebovski" imao na ljude, te kako je nastala jedna cijela religija temeljena na postulatima životarenja predstavljenog u djelu braće Koen.

Magnum opus braće Koen iz 1998. jedna je od najsmješnijih i najfascinantnijih kriminalističkih komedija ikada stvorenih koja predstavlja urnebesnu reviziju pretjerano korištenih tropa detektivskih noir filmova. U "Velikom Lebovskom" legendarni Džef Bridžis glumi ikoničnu "Facu", zagonetnu ljenčugu kojeg životni apsurdi tjeraju naprijed u sve bizarnije nezgode. Inspirisan djelom Rejmonda Čandlera, "Veliki Lebovski" bio je relativno manje uspješan u vrijeme izlaska u poređenju s drugim produkcijama ovog filmskog dvojca. Međutim, izrastao je u pravi pravcati klasik s pravim kultom kojim se može pohvaliti.

Foto: Twitter / Printscreen
Foto: Twitter / Printscreen

Tokom godina, svijet je vidio rođenje, kao i evoluciju nove religije koja je nadahnuta filozofijom Face. Uprkos izgledu lažne religije koja se temelji na referencama popularne kulture, "Dudeizam" je koherentan okvir mišljenja koji promoviše moderni oblik kineskog taoizma koji je centar Lao Cuove filozofije, Epikurovih misli i Facinog harizmatičnog nepoštovanja okrenutog prema hiper-anksioznost moderne.

Osnovao ga je novinar Oliver Bendžamin 2005. godine, Dudeizam insistira na tome da takav način života postoji od početka ljudske civilizacije. Navodi "Najveće face u istoriji" kao dokaz svestranosti svoje filozofije, navodeći primjere u rasponu od Isusa Hrista i Bude do Volta Vitmana i Kurta Voneguta. Dudeizam uvjerava svoje sljedbenike (koji sebe u šali nazivaju "uspješnima") da se opuste. Budući da je ljudsko stanje beskrajno apsurdno i opire se bilo kakvoj logičnoj interpretaciji, jedini logičan odgovor je opustiti se, smiriti se i uživati u vožnji.

Foto: Twitter / Printscreen
Foto: Twitter / Printscreen

Objašnjavajući centralna vjerovanja Dudeizma, Bendžamin je rekao: "Proučavao sam jogu u Indiji, proučavao sam budizam na Tajlandu, proučavao sam javanski misticizam na Javi, ali nijedno od njih nije zapravo sažimalo svjetonazor za koji sam mislio da je zapravo povezan s modernim vremenima. Život je kratak i komplikovan i niko ne zna šta bi s njim. Stoga nemojte ništa preduzimati. Samo polako, čovječe... to jest, strpi se." 

Religija ima čak i službeni organizacioni naziv - "Crkva faca posljednjih dana", a procjenjuje se da je više od 600.000 "sveštenika" dudeista zamonašeno širom svijeta.

Oglašavan kao "najsporije rastuća religija na svijetu", dudeizam nudi mogućnost svakome da se besplatno zamonaši na njihovoj veb stranici. Osim toga, imaju besplatne dodiplomske i napredne studije na svom novootvorenom Univerzitetu Abajd gdje ljudi mogu istraživati zamršenost dudeizma. Od njegovog začeća, postojali su naučni eseji o dudeizmu, a intelektualci su ispitivali da li je to samo zbirka hipijevskih licemjerja.

Foto: Twitter / Printscreen
Foto: Twitter / Printscreen

Poziv ljudima da preispitaju svoje prioritete u materijalističkom sistemu ni na koji način nije nov. Dudeizam premošćuje jaz između opskurnosti mističnog svijeta i popularne kulture gradeći svoje naslijeđe na Faci koji je pridonio njegovoj popularnosti. Kad su Bridžisa pitali što bi Faca mislio o dudeizmu, rekao je: "Bio bi zaprepašten... Ali bi ga skontao i furao."

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije