Film i serije

Katarina Radivojević jedan od dobitnika nagrade "U duhu Tesle"

Katarina Radivojević jedan od dobitnika nagrade "U duhu Tesle"
Foto: TNF | Katarina Radivojević jedan od dobitnika nagrade "U duhu Tesle"

Srpska glumica Katarina Radivojević jedan je od dobitnika nagrade "U duhu Tesle", koju dodjeljuje Teslina naučna fondacija (TNF) u saradnji sa Generalnim konzulatom Srbije u Njujorku.

Osim Radivojevićevoj, nagrade su na istoimenoj konferenciji dodijeljene i direktoru obrazovanja Tesline naučne fondacije Ešli Redfern, novinar i publicista iz Kanade Marina Bulatović, producent Sava Sajko (za dokumentarni film o Tesli i Pupinu), te glumica i TV lice iz Njujorka Lana Ašanin.

Inače, u jutarnjem programu konferencije "Uduhu Tesle", koji je vodila Lana Ašanin predstavile su se brojne Tesla organizacije i pojedinci koji su uradili nešto značajno u domenu promocije Teslinog života i djela. Između ostalog prikazan je i odlomak iz romana "Nina od Arabije" o Tesli i Marku Tvenu koji čita glumac Nenad Nenadović.

Konferenciju o Tesli pratila je i umjetnička izložba posvećena Tesli sa umjetnicima koji su napravili najbolje radove u proteklih 12 mjeseci. A nastupila su i folklorna društva "Opančići"  iz  Ridžvuda  i "Drina" iz Patersona. 

U večernjim satima održan je susret Teslin Narod, panel diskusija u organizaciji TNF i Generalnog konzulata Republike Srbije u Njujorku, a program je vodila Katarina Radivojević jedna od najpopularnijih srpskih glumica. Olgica Vlačić, konzul Republike Srbije u Njujorku učestvovala je na panelu.

Katarina Radivojević je organizovala i osmislila panel sa Marijom Tomić koji je bio u večernjim satima.

Specijalni gosti ovogodišnje konferencije bili su dr Branimir Jovanović, dugogodišnji bivši direktor Muzeja Nikola Tesla u Beogradu, jedan od najvećih poznavalaca Teslinog lika i djela, i Moše Mana, američki biznismen rodom iz Izraela, koji već više od 35 godina razvija posao u oblasti dokumentacione tehnologije, medija i zabave.  Teslina naučna fondacija iz Filadelfije ih je obojicu nagradila medaljama Teslinog naroda. 

Inače, Moše Mana pomaže Tesla muzej u Beogradu već šest godina.

Slikarka iz Los Anđelesa Sara Radovanović dobitnik je nagrade za najbolje djelo na temu Tesle u prethodnoj godini, a ilustrator Rene Mej za najbolju ilustraciju u istom periodu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije