Film i serije

Počinje Drugi međunarodni festival animiranog filma Banjaluka 2009.

Počinje Drugi međunarodni festival animiranog filma Banjaluka 2009.
Počinje Drugi međunarodni festival animiranog filma Banjaluka 2009.

Animirani film doživljava lagano ekspanziju u Bosni i Hercegovini. Pojavljuju se novi, mladi autori, a tu su i festivali koji prikazuju, kako najnovija, tako i retrospektivu nekih starih filmova. Nakon festivala u Neumu, svoje drugo izdanje će doživjeti i festival u Banjaluci. Međunarodni festival animiranog filma "Banjaluka 2009." održaće se od 22. do 27. oktobra u četiri grada u BiH, i to u Banjaluci, Sarajevu, Gradišci i Mrkonjić Gradu.

Festival će otvoriti retrospektiva filmova jednog od najpoznatijih ruskih animatora današnjice Mihaila Aldašina, koji će ujedno biti i jedan od pet članova žirija. Osim njega, u žiriju će biti Viola Sova, prošlogodišnja dobitnica glavne nagrade, Stojan Dukov, bugarski animator, Nedžad Begović, filmski radnik iz BiH, kao i Aleksa Gajić, mladi animator i režiser iz Srbije.

U okviru retrospektive ruske animacije biće prikazani filmovi najpoznatijih ruskih animatora, među kojima su filmovi Vladislava Stareviča iz 1923. "Glas slavuja", te "Pošta" autora Mihaila Čekanovskog.

Takmičarski program biće podijeljen u četiri cijeline, a za nagradu se ukupno takmiči 38 filmova iz zemalja širom svijeta. U konkurenciji su filmovi od Australije, Brazila, pa do regionalnih zemalja.

Iz Hrvatske su tu "Note" Marka Meštrovića, "Tišina" Borivoja Dovnikovića, "Rudijev leksikon" Nedeljka Dragića, iz Srbije "Svijetu se ne može ugoditi" Nemanje Gavrilovića, dok iz BiH nema nijednog filma.

"Filmovi u takmičarskom programu su iz 22 zemlje i za njihove projekcije ulaznica će koštati dvije KM", rekla je Neda Spasojević, PR festivala.

Publici će posebno biti zanimljiv revijalni program i to onaj dugometražnih filmova, koji će se prikazivati u "Ponoćnom programu" od 23 časa.

Prvi je "Kvirino Kristijani, tajna prvih animiranih filmova" autora Gabrijela Cukelija. Riječ je o dokumentarnom filmu i prvom dugometražnom filmu ovog umjetnika, koji govori o čovjeku koji je snimio prvi animirani film "Apostol", u Buenos Ajresu 1917. godine.

Drugi je proslavljeni izraelski film "Valcer sa Baširom" Ari Folmana, koji govori o ratu između Izraela i Libana.

Osim ova dva još će biti prikazani "Meri i Maks" Adama Eliota, australijska animirana komedija o prijateljstvu između dva neobična stvorenja, i srbijansko ostvarenje "Tehnotise - Edit i ja" člana žirija Aleksa Gajića, koji govori o studentkinji Edit koja ugradnjom čipa dobija superhmoći.

"Osim za takmičarski program, ulaznice će se naplaćivati za dugometražne filmove. Za 'Meri i Maks' je dvije, dok je za 'Tehnotise - Edit i ja' četiri KM. Još se ulaznica naplaćuje za filmove iz perioda Trećeg Rajha i ona je dvije KM. Za sve ostale projekcije ulaz je slobodan", rekla je Spasojević.

Neke od zanimljivijih projekcija daće prikaz animiranih filmova iz perioda Trećeg Rajha, snimljenih u periodu od 1933. do 1945. godine. To je program koji je do sada rijetko prikazivan van Njemačke i specijalno je priređen za ovaj festival.

U okviru festivala će biti prikazani i programi kineske animacije, savremene francuske animacije, program sa neumskog Festivala animiranog filma, te filmovi za djecu "Zagreb filma", u okviru kojeg i film "Krava na mjesecu", jedan od najdražih filmova Dušana Vukotića, kao i njegov film "Nestašni robot".

Osim projekcija filmova, na festivalu su planirane i promocije knjiga iz oblasti animiranog filma, među kojima i velikog filmskog kritičara Ranka Munitića.

"Ove godine radionica nema, ali su po osnovnim i srednjim školama održane prezentacije izabranih animiranih filmova iz prošle godine i vidljiva je velika zainteresovanost školaraca", dodala je Spasojevićeva.

Animirani film u Banjaluci datira još od kraja šezdesetih godina prošlog vijeka, a 1971. je održan Majski festival animiranog filma, koji se kasnije transformisao u Festival filmskog stvaralaštva. Kada se ugasio, u gradu na Vrbasu je prestalo i prikazivanje kratkih animiranih filmova u bioskopima, dok su se oni dugometražni i dalje prikazivali.

Interes za kratki animirani film u Banjaluci je obnovila grupa mladih filmskih radnika Asocijacije za vizuelne umjetnosti "Fenix Art" 2005. godine, napravivši retrospektivu "Zagrebačke škole animiranog filma". Ova asocijacija je nastavila sa revijama na kojima je prikazano više od 300 animiranih filmova, da bi prošle godine ustanovili festival.

Na ovogodišnjem festivalu glavna nagrada za koju će se filmaši boriti je "Grand Pri", koja podrazumijeva diplomu, novčanu nagradu u iznosu od 3.000 evra i učešće režisera u žiriju sljedeće godine. Nagrada za kreativnost i umjetnički izraz podrazumijeva diplomu i novčanu nagradu od 1.000 evra. Biće dodjeljene još tri nagrade za tehnike animacije (najbolji 2D, 3D, lutka film/glina), kao i nagrada publike.

"Velika zainteresovanost vlada za filmove, posebno za animaciju iz Trećeg Rajha, koja se prvi put prikazuje kod nas. U pitanju je prava ekskluziva. Takođe, velika zainteresovanost vlada za srbijanski dugometražni film 'Tehnotise - Edit i ja'", rekla je Spasojevićeva.

Organizator festivala je Asocijacija za vizuelne umjetnosti "Fenix Art", a pokrovitelj je Ministarstvo prosvete i kulture RS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije