Film i serije

Počinju Dani Vijeća Evrope, u fokusu filmovi višestruko nagrađivanih autorki

Počinju Dani Vijeća Evrope, u fokusu filmovi višestruko nagrađivanih autorki
Foto: Ustupljena fotografija | Počinju Dani Vijeća Evrope, u fokusu filmovi višestruko nagrađivanih autorki

SARAJEVO - Dani Vijeća Evrope u sarajevskom kinu Meeting Point počinju 29. maja, a tokom tri dana publici će biti predstavljena tri filma, uz besplatan ulaz na sve projekcije.

Kako je saopšteno iz kina Meeting Point, na programu su filmovi "Dosje Labudović: Nesvrstani", "Ekskurzija" i "Toni Erdmann", a projekcije počinju u 19 časova.

"Sve filmove koje prikazujemo na Danima Vijeća Evrope u kinu Meeting Point režirale su žene, a među njima su višestruko nagrađivana ostvarenja autorica Mile Turajlić, Une Gunjak i Maren Ade. Filmovi su nastali u koprodukciji s 'Eurimagesom', fondom Vijeća Evrope za podršku evropskom filmskom stvaralaštvu. Program promovira rad Vijeća Evrope na području ljudskih prava, demokratije i vladavine prava, te potiče diskusiju o važnim temama", navodi Bojana Urumova, šefica ureda Vijeća Evrope u Sarajevu.

U srijedu, 29. maja, na programu je film "Dosje Labudović: Nesvrstani" (Mila Turajlić, 2022), dugometražni dokumentarni film koji nas vodi na putovanje kroz arhivu Stevana Labudovića, ličnog snimatelja jugoslavenskog predsjednika Tita. Film prati rođenje Pokreta nesvrstanih i pokazuje nam zakulisni svijet u eri ličnosti, politike i obećanja koji su označili treći svijet, ispitujući kako je filmski medij pomogao u stvaranju globalnog projekta političke emancipacije.

"U četvrtak, 30. maja, očekuje se projekcija ostavrenja 'Ekskurzija' (Una Gunjak, 2023). Dok se njen deveti razred priprema za ekskurziju, Iman privlači pažnju starijeg dečka. Nakon igre istine i izazova, po školi se proširi glasina da je Iman trudna, što će ugroziti i samu ekskurziju. Iman se nađe u oluji očekivanja i ograničenja izazvanih događajima koji izmiču kontroli", navedeno je u saopštenju Meeting Pointa.

U petak, 31. maja, na programu je film "Toni Erdmann" (Maren Ade, 2016).

"Toni Erdman je neotesan, komični lik razbarušene kose, a zapravo je alter ego Vinfrida, nastavnika muzičkog koji voli da zbija šale i u svojim šezdesetima, razveden je, nosi srčani monitor, umjetne zube i živi sa svojim bolesnim psom. Ali ono što je najvažnije, Vinfrid je zaljubljen u život i vjeruje da se u životu treba više igrati. Njegova jedinica Ines rijetko kada uspijeva da provodi vrijeme sa ocem zbog svoje poslovne karijere u Bukureštu kojoj se potpuno posvetila. Iznenada, Vinfred odlučuje da je posjeti, glumeći njenog 'life coacha', što se potpuno kosi sa njenim planovima, s obzirom da radi na važnom strateškom projektu", pojašnjeno je dalje.

Besplatne ulaznice preuzimaju se sat vremena prije početka projekcije u kinu Meeting Point.

Program organizuje Ured Vijeća Evrope u Sarajevu u partnerstvu sa kinom Meeting Point Sarajevo, povodom obilježavanja 75. godišnjice osnivanja Vijeća Evrope i 22. godišnjice članstva Bosne i Hercegovine u Vijeću Evrope. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije