Film i serije

Poznat datum naredne dodjele Oskara

Poznat datum naredne dodjele Oskara
Foto: Arhiva/Ilustracija | Poznat datum naredne dodjele Oskara

Svečana ceremonija dodjele najznačajnijih priznanja u svijetu filma, Oskar biće održana po 95. put 12. marta sljedeće godine, saopštila je Američka akademija za filmsku umjetnost i nauku.

Nakon vijesti o održavanju svečane ceremonije naredne, 2023. godine svi se nadaju da će 95. dodjela Oskara proći u "mirnijoj atmosferi" od ovogodišnje. Podsjetimo, 94. dodela Oskara u Dolbi teatru ostala je u sjenci neviđenog skandala.

Jedan nasilni momenat zasjenio je čitavu dodjelu. Umjesto da 94. ceremonija ostane zabilježena kao ona koja je ispisala stranice istorije time što je tek treća žena (Džejn Kempion) u gotovo sto godina osvojila Oskara za najbolju režiju, ili zbog toga što je jedan nezavisni film CODA postao laureat nagrade za najbolji film, ili time što je tek prva glumica afro-latinskog porijekla ovjenčana priznanjem za najbolju žensku sporednu rolu – Arijana Deboze, odnosno zbog toga što je Troj Kotsur postao prvi glumac oštećenog sluha još od 1987. koji je postao laureat Američke akademije, ostala je upamćena zbog jednog šamara.

Glumac Vil Smit, koji je tog 27. marta dobio prvog Oskara u karijeri za ulogu u filmu "Kralj Ričard", toliko je bio uvrijeđen nečim što je trebalo da bude šala na račun njegove supruge, glumice Džejde Pinket Smit da je nasred scene lupio šamar kolegi Krisu Roku.

Zbog bure koju je taj čin uzrokovao Vil Smit je podnio ostavku na članstvo u Američkoj akademiji filmskih umjetnosti i nauka, a potom je i Odbor Američke akademije za filmsku umetnost i nauku odlučio da mu, zbog incidenta na 94. dodeli Oskara, narednih deset godina zabrani dolazak na prestižnu ceremoniju, ali i na sve druge događaje u organizaciji ove institucije…

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije