Film i serije

Premijera filma "Kralj Petar Prvi" 11. novembra u Beogradu

Premijera filma "Kralj Petar Prvi" 11. novembra u Beogradu
Foto: Tanjug | Premijera filma "Kralj Petar Prvi" 11. novembra u Beogradu

Premijera filma "Kralj Petar Prvi" reditelja Petra Ristovskog i producenta i glavnog glumca Lazara Ristovskog biće održana 11. novembra u Centru "Sava" i "Kombank Areni" u Beogradu .

Film, koji je rađen prema motivima romana "Čarape kralja Petra" Milovana Vitezovića, sniman je ukupno 110 dana, od 17. marta, na mnogim autentičnim lokacijama po čitavoj Srbiji i Grčkoj.

Reditelj Petar Ristovski, sin Lazara Ristovskog, rekao je na konferenciji za novinare da je, iako svjestan da je snimao film o najtragičnijem periodu srpskog naroda, od početka svim istorijskim ličnostima prilazio kao običnim ljudima, saopšteno je iz pi-ar službe filma "Kralj Petar Prvi".

"Mislio sam da samo tako možemo da ih izdignemo u mit, što oni i jesu, jer ne znam nijednu drugu našu istorijsku ličnost koja je kao kralj Petar Prvi sa svojim narodom i vojskom učinila takve podvige, sa toliko hrabrosti", rekao je on.

On kaže da je priča o prelasku preko Prokletija - biblijskih razmjera, ali da je htio da je ispriča kroz vizuru malih ljudi u velikim istorijskim trenucima.

Lazar Ristovski rekao je da je ovaj film snimljen u slavu Srbije i da je ovo projekat na kojem je zajedno sa Milovanom Vitezovićem radio čitavih sedam godina.

"Produkciono, ovaj film je bio prilično težak, jer sam godinama pokušavao da pronađem sponzore i nisam uspevao. Bilo mi je poražavajuće da jedna takva tema i lik kakav je kralj Petar Prvi ne nailazi na odziv, naročito onih koji imaju para", rekao je Lazar Ristovski.

On napominje da je snimano i na minus 20 stepeni Celzijusovih na Staroj planini, pa sve do sparnih toplih dana u Valjevu, Pančevu, Somboru, Beogradu, Krupnju.

"Obišli smo celu Srbiju i svuda su nam prilazili ljudi, meštani koji su nam pričali kako su im preci ostali na Kajmakčalanu, Albaniji ili nekim od bojišta iz Prvog svetskog rata. Ali, taj deo istorije je bio toliko zaboravljen da je apsolutno zaslužio da dobije ovakav film. Produkciono, ovo je sigurno najveći srpski film", rekao je Lazar Ristovski.

On navodi da je film rediteljski prepustio svom sinu Petru znajući šta umije, ali i zato što nosi pobjednički gen.

Foto: Tanjug
Foto: Tanjug

Lazar Ristovski rekao je da su mnoge istorijske činjenice u filmu precizne, ali da se nije bježali ni od emocije.

"Ne stidimo se da kažemo da smo ovaj film napravili u slavu Srbije i patriotskog osećanja srpskog naroda, koje je jedno vreme bilo potisnuto i negativno konotirano. Ovo je kruna moja karijere, moja najveća i najvažnija uloga", rekao je Lazar Ristovski.

Na konferenciji za novinare o svojim ulogama govorili su i Danica Ristovski, koja tumači glavnu žensku ulogu Makrene Spasojević, čija jurodivost prema sinu i pokreću radnju ovog filma, kao i glumac Radovan Vujović, koji tumači ulogu tipičnog srpskog seljaka, ciničnog i snalažljivog, onog koji pljuje vlast i kralja.

Dva nova glumačka imena koja će ovaj film sigurno učiniti prepoznatljivim, Aleksandar Vučković i Milan Kolak, prvi u ulozi regenta Aleksandra Karađorđevića, a drugi mladog ratnika Marinka Spasojevića, oduševljeni su radom na filmu i činjenicom da je im je prvi veliki projekat upravo sa ovako velikom temom.

U filmu glumi i dječak Ivan Vujić koji tumaču ulogu Momčila Gavrića, najmlađeg vojnika u Prvom svjetskom ratu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije